Екоактивисти окупираха две германски топлоцентрали

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Екоактивисти окупираха днес две германски топлоелектрически централи в рамките на кампанията си да насърчат правителството да се откаже от въглищата като енергиен източник по-рано от предвиденото, предаде ДПА.

Няколко души успяха да се качат на охладителната кула на ТЕЦ-а в берлинския район Моабит тази сутрин и поставиха там лозунг, на който се чете: “Всеки, който тръгне срещу нас, е за въглищата”.

Общо около 20 души успяха да проникнат на територията на централата, каза полицейски говорител.

Активистите са част от групировката “Пряко действие Берлин”. Те настояват за край на т.нар. “фосилен капитализъм”.

Централата в Моабит, чийто оператор е шведската компания “Ватенфал”, е построена през 1900 г. До неотдавна тя използваше въглища за гориво, а от 2013 г. мина на биомаса.

Пет-шест екоактивисти проникнаха днес и в друга подобна централа – в Манхайм. Те се качиха на покрива на една от сградите й, в която се подготвя горивото от въглища, и успяха да изключат конвейера. Тази електроцентрала е обект на остри критики от активистите, които я наричат “убиец на климата”. Неин оператор са три енергийни компании – RWE, EnBW и MVV.

Германия планира да затвори всичките си централи на въглища до 2038 г. в рамките за програмата на ЕС за преход към чиста енергия.

Източник/ци: gong.bg, dir.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар