Екоминистърът: Беларус ще ни блокира за домакинството на СОР29 по инициатива на Русия

Екоминистърът: Беларус ще ни блокира за домакинството на СОР29 по инициатива на Русия

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

От правителството на Беларус ми потвърдиха, че ще ни блокират за домакинството на 29та годишна климатична конференция (СОР29), която ще се проведе догодина. Блокирането е инициатива на Русия. Това пише министърът на околната среда и водите Юлиан Попов в профила си в социалната мрежа.

“България беше водещ кандидат да домакинства втората най-голяма политическа среща в годишния световен календар”, заявява екоминистърът и продължава:“По силата на правило, останало отпреди разпада на Съветския блок, Източноевропейската група в ООН трябваше да излезе с консенсусно решение. Русия обаче реши да блокира България”.


Попов добавя, че независимо от този абсолютно неоправдан акт, България ще играе важна роля както на тазгодишната конференция в Дубай (СОР28), така и догодина, независимо къде ще се проведе СОР29.

По време на Конференцията за изменението на климата в Египет в края на миналата година президентът Румен Радев представи кандидатурата на България за домакинство на международния форум на ООН през 2024 г.

“България най-сетне трябва да приеме Национална енергийна стратегия с фокус върху усилията за използване в максимална степен на богатите ни природни ресурси и включването им в зелен цикъл за производство и съхранение на енергия”, заяви тогава държавният глава. 

Домакинство на Световната среща за климата на ООН през 2024 г. ще е изключителна възможност за България. Дългосрочните икономически, политически и социални ползи ще са огромни, коментира ден по-късно пред 3eNews Юлиан Попов още преди да стане екоминистър.

Преди няколко месеца пък Русия изпрати имейл до другите представители на източноевропейски държави, в който заяви, че няма да подкрепи домакинство от ЕС.


Коментари

Коментара


There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар