ЕКСКЛУЗИВНО! Бригада роми вдигна без пари срутена от порои къща на старица

Без категория
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Бригадата на Юсни Ибрям (в средата) и баба Станка СНИМКА: Ваньо Стоилов

Юсни Ибрям поискал само

едно – местните да гледат,

защото “нали сме мургави,

Станка Иванова пред възстановената си къща СНИМКА: Ваньо Стоилов

все ще се намери някой да

обвини, че сме откраднали”

Чудеса се случват по Великден, стига да има добри хора наоколо. В това се убеди 83-годишната Станка Иванова от село Кравино в община Опан. До края на седмицата тя ще влезе във възстановения си дом. Строителната бригада на независимия общински съветник от Стара Загора Юсни Ибрям вдигна срутената ѝ къща без пари.

В средата на март от дъждовете и силния вятър част от кирпичената постройка рухна и едва не я уби. Поддаде една от стените, падна и част от покрива. Останалото се крепеше на магия.

Жената е

вдовица от 43 г.,

преди 17 години

починал и синът ѝ, а внукът със семейството си се запилял в чужбина. Падналата къща е единственото жилище на самотната жена, чиято пенсия била към 300 лева. Цял живот тя блъскала в селското стопанство – работила в свинеферма, гледала памук.

Кирпичът смачка стария ѝ хладилник, унищожи гардероба от скромната ѝ покъщнина, бедата я остави почти на улицата. Насред безизходицата баба Станка каза, че

предпочита да

умре, отколкото

да се мести

другаде

А и нямаше къде – малката община Опан няма резервен жилищен фонд, а в социалните домове за възрастни местата все не достигат. В Кравино живеят около 60 души, предимно възрастни. Кметът на Опан Ганчо Колев дори започна да търси фургон.

Медиите разгласиха нещастието ѝ, от местен вестник научил за него и Юсни Ибрям.

“Макар че съм с мюсюлманско име, съм християнин. И реших преди Великден, че с моята строителна бригада мога да помогна на възрастната жена, която до този момент не познавах”, разказа в сряда Юсни Ибрям. Той е съветник трети мандат, а преди да влезе в политиката, въртял малък строителен бизнес. Сега, както е по закон, фирмата прехвърлил на жена си.

“Четирима човека, с мен петима

работим

безвъзмездно на

къщата, никой не

не ни плаща.

Материалите

са от мен,

аз возя момчетата до Стара Загора и обратно”, описа картината Ибрям. Не иска да каже колко му струва всичко това, не било от значение.

Баба Станка се настани временно у съседи недалеч от дома си и всеки ден е на строежа при новите си приятели. “Стомахът ми беше свит на топка от притеснения, но вече събрах кураж покрай тези добри хора”, усмихва се вече тя.

Циганската бригада на Юсни вдигна тухлена стена на мястото на кирпичената, замаза отново едната стая и ще я боядиса,

подмени цялата

елинсталация,

пренареди

керемидите

Къщата трябва да доизсъхне и баба Станка ще се върне в дома си – някъде в края на седмицата. След това вероятно други добри хора трябва да помогнат за нов хладилник, гардероб, скрин.

Когато дошъл в Кравино с хората си, Юсни поискал от кметския наместник Ганка Велева само едно – край тях постоянно да се навърта някой от местните. “Нали сме по-мургави, все ще се намери някой, който да ни обвини, че сме откраднали това или онова. На какви ли не приказки съм се наслушал. А момчетата ми дори не сядат на кафе, докато работят”, обяснява той.

На последните местни избори Юсни Ибрям се кандидатира от Реформаторския блок, получи по думите му 734 преференции и се нареди втори след водача на листата. Това не се харесало на партийните му другари и го посъветвали да не влиза в общинския съвет.

“Чакайте – казах им тогава, – повечето ми преференции не са от циганската махала. И българите ли си продават гласовете? Но все пак предпочетох да стана независим съветник.” Преди време пък беше от ДПС, но имаше неприятности с Темида на тема купуване на гласове. Е, грях е, нали знаеш как е в политиката, но човек може да го изкупи и с добри дела, смята Ибрям.

Източник:24часа

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Вижте още
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар