ЕКСКЛУЗИВНО! Възможно е да има още един обвинен за убийството на жената във Варна!

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:
Възможно е да има още едно обвинение за убийството във Варна.

Това заяви в “Здравей, България” по Нова тв Радослав Лазаров, говорител на Окръжната прокуратура в морската ни столица.

Ако се докаже вина, пред съда ще бъде изправена и майката на мъжа, пребил съпругата си до смърт. За възрастната жена се знае, че е помогнала на сина си да си събере багажа и да се изнесе от семейното жилище след побоя.

Когато двамата си тръгнали от местопрестъплението жертвата била още жива, но в безпомощно състояние.

“В настоящия етап на разследването няма данни за съпричастност на друго лице в престъплението. Ако се появят доказателства за виновно поведение на друго лице, ще бъде повдигнато и обвинение”, каза прокурор Лазаров. И допълни: “Българският законодател имаше друг поглед за проблем с домашното насилие. С публикуването на промените в НК държавата ясно заяви волята си за по-сериозно противопоставяне на този феномен. Това е само една от крачките, но е и най-неефективната. Наказателният орган се намесва, когато има извършено престъпление”, коментира Радослав Лазаров. И добави, че са констатирани няколко случая, в които пострадалата е претърпяла домашно насилие. Част от тях са стигнали до правораздавателните органи. Установеният по закон срок за разглеждане на такива жалби е три месеца.

“Това е твърде дълъг срок. Когато се образува проверка, тя се дава на конкретен служител, който да поеме случая и да реши как ще протече тя и какво точно обвинение да се повдигне на извършителя на деянието”, заяви още прокурор Лазаров. По думите му ограничение на контактите на пострадал и извършител на домашно насилие е възможно едва след повдигането на обвинение.

“Това не означава, че полицията не се ангажирала със случая. Законодателят даде своя знак, че това е така. Остава да се вземат мерки за ограничаване на този феномен. Обществото трябва да си даде сметка, че това е феномен, който за съжаление го има в нашата страна”, заключи говорителят на Окръжна прокуратура – Варна.

Диляна Маркова, юрист от фондация “Асоциация Анимус”, обясни, че заповед за незабавна защита до 24 часа се дава от съда.

“Преди промените в НК домашното насилие не беше криминализирано. Жертвата от Варна сама е оттеглила жалбата. Прокурорът не може да повдигне обвинение без жалба от потърпевшия. Истанбулската конвенция даваше възможност наказателното преследване да продължи и след оттеглянето на жалбата”, коментира Маркова и разказа какво предвиждат промените в НК спрямо домашните насилници: “Различното е по-тежкото наказание, което мъжът от Варна щеше да получи. Необходимо е, освен наказателното преследване, да има и превенция”.

 

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар