ЕКСКЛУЗИВНО! ГЕРБ плащали за изтеклите данни на българи от скандала покрай Фейсбук?

Cambridge Analytica, Фейсбук
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

35 хиляди българи са сред милионите потребители на социалната мрежа „Фейсбук”, засегнати от изтичането на лични данни към скандалната компания „Кеймбридж аналитика”, потвърдиха за bTV от социалната мрежа.

Междувременно „Фейсбук” започна да уведомява засегнатите, а изпълнителният директор Марк Зукърбърг ще бъде изслушан в американския Конгрес във Вашингтон.

Изслушването му ще бъде в 21 ч. българско време.

Западните медии определят това като най-големият тест за Зукърбърг. Часове по-рано собственикът на социалната мрежа се срещна поотделно с няколко сенатори. Сред тях е и демократът от Флорида Бил Нелсън, който настоява за правна регулация на социалната мрежа.

В писмено изявление Зукърбърг вече се извини, че компанията му не е направила достатъчно, за да предотврати скандала, засегнал 86 млн. потребители по цял свят. Въпреки това мнозина закриха профилите си в знак на протест.

В същото време от социалната мрежа пуснаха инструмент, с който се проверява дали лични данни в мрежата са били употребени от „Кеймбридж аналитика”. С него става ясно и дали в листата с приятели има такива, чиито данни са били събирани от компанията.


б.р. Наш отлично информиран източник, ни разкри, че представител за България на скандалната фирма Cabridge Analytica е небезивестния медиен олигарх Красимир Гергов, а управляващата партия ГЕРБ е плащала тлъсти суми за да се сдобие с извлечените данни отнасящи се за български граждани. Данните били използвани за манипулиране на общественото мнение и увеличаване на хората гласуващи за партията на Борисов.

btv.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Вижте още
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар