Ексклузивно! Главчев за зареждането на АЕЦ с американско ядрено гориво: Голям ден в българската енергетика! (ВИДЕО)

Политика
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

43 касети на “Уестингхаус” са заредени в Пети блок на АЕЦ “Козлодуй” – това не са просто касети, това е диверсификация, посочи служебният премиер

“Днес е много голям ден в българската енергетика” – това заяви служебният премиер Димитър Главчев в началото на днешното редовно правителствено заседание.

Думите му са по повод зареждането на 43 касети на “Уестингхаус” в 5-и блок на АЕЦ “Козлодуй”.

“Това не са просто 43 касети, това е факт, че имаме диверсификация в енергетиката”, заяви Главчев. Според него това означава поне три неща в енергетиката – надеждни доставки, енергийна сигурност и безопасност на експлоатацията.

Димитър Главчев подчерта, че постигнатото е плод на 20-годишни усилия на много правителства.

 “На нас се падна честта да финализираме първия етап на този процес, който продължава заедно с избора на алтернативно гориво и за 6-и блок на атомната електроцентрала, за който имаме подписан договор с френската фирма “Фраматом”, посочи той.

По-рано днес Главчев присъства на церемония по повод внедряването на алтернативен тип гориво в пети блок на централата. В церемонията участваха и служебният министър на енергетиката Владимир Малинов, посланикът на САЩ у нас Кенет Мертен, представители на фирмата “Уестингхаус Електрик Швеция АВ”, която достави ядрено гориво, произведено в САЩ, за пети блок и други.

В началото на заседанието на МС служебният премиер за пореден път напомни, че никога не е обсъждано изпращането на български войници в Украйна.

“Упорито се разпространи слухът, че България ще праща войници в Украйна, което, естествено, няма нищо общо. Самият главен секретар на НАТО Йенс Столтенберг каза, че не само България, но въобще НАТО като алианс няма такива намерения. Никога не е обсъждано нещо подобно”, подчерта Главчев.

Главчев коментира и искането на кмета на Карлово за по-скорошно изплащане на средствата за щетите от наводнението в няколко села в района през 2022 г.

Служебният премиер повтори, че в максимално кратък порядък ще се събере Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерския съвет и ще се види какви са възможностите да се предоставят средства във връзка с бедствието в община Карлово.

Какво още каза служебният премиер Димитър Главчев, гледайте в репортажа на журналиста Анелия Дулева и оператора Симеон Крушков, ексклузивно за “Свободно слово”.

Източник: svobodnoslovo.eu


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар