Ексклузивно! Гърми голям скандал в ББР!

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Една от най-важните институции за отиващото си управление на Кирил Петков и приятелския му кръжец, поставил се в услуга на кръга „Капитал“ на олигарха Иво Прокопиев, несъмнено е Българската банка за развитие. Огромният финансов ресурс на държавната банка е сладка хапка както за Прокопиев и фирмите му, така и за наредилите се на държавната хранилка измамници по оста Кирил Петков – Асен Василев – семейство Лорер – Стамен Янев – братя Михови.

И не случайно първата работа на Кирил Петков като служебен министър на икономиката беше да смени борда на банката със свои хора, за да сложи ръка върху разпределянето на милиардите.

 

Разбира се, за да оправдае смяната на ръководството, на Петков му се наложи да измисли кризисен манипулативен пиар, сложил началото на цяла поредица от лъжи, довели в крайна сметка и до безславното му изхвърляне от властта.

Припомняме, че в началото Петков твърдеше, че ББР била раздала огромни и необезпечени кредити за общо 1 милиард лева на 8 дружества, поне половината от които били „вероятно свързани“ според него с Пеевски. Два месеца по-късно обаче му се наложи лично да опровергава от парламентарната трибуна тази своя лъжа, защото от ДПС му поискаха обяснение и доказателства за думите.

Така Петков потвърди с половин уста пред депутатите, че Пеевски всъщност няма никакви отношения с ББР и не е получавал кредити от тази банка нито чрез свои фирми, нито лично. В допълнение, повечето от тези дружества реагираха с изявления, в които посочиха, че ББР печели от техните кредити десетки милиони от лихви, същите са напълно обезпечени и се обслужват в срок.

Оказва се обаче, че на прокситата на Прокопиев и Петков в самата ББР, също е била спусната „от горе“ задачата Пеевски тихомълком да бъде пришиван към всички или поне към някои от отпуснатите от банката големи кредити.

Така, според напълно достоверни източници, наскоро изпълнителният директор на ББР Цанко Арабаджиев, инсталиран на поста от кръга „Капитал“ (преди това Арабаджиев е работил във фонд „Доверие“, използван от Прокопиев като касичка за проектите му) е привикал своя висша служителка – директор „Международна дирекция“, като й е наредил Пеевски да бъде посочен като краен собственик на някои от 8-те дружества големи кредитополучатели. Това е трябвало да стане в справка, която ББР е следвало да изпрати на свой германски партньор.

Става дума за Немската банка за развитие KfW (Кредитанщалт фюр Видерауфбау), която е поискала информация за движението по големите кредитни експозиции на ББР. Основание за това питане са били съществуващите договорни отношения между двете банки, тъй като  KfW е предоставила над 100 млн. евро на ББР, с цел финансиране на мерки за енергийна ефективност от малки и средни предприятия.

Служителката обаче категорично е отказала на Арабаджиев да излъже в тази справка, като се е аргументирала, че няма как Пеевски да фигурира в нея, при положение, че не е свързан по никакъв начин с раздаваните от банката кредити. Това е предизвикало гнева на изпълнителния директор, който в прав текст й наредил депутатът от ДПС да бъде пришит, ако не към всички, „поне към една от фирмите“, независимо, че доказателства за свързаност не са налице, като в противен случай е дал да се разбере, че последиците за служителката ще бъдат сериозни.

В целия скандал, станал достояние на много от работещите в банката, е било намесено и името на депутата от „Демократична България“ Владислав Панев, който е чест гост в кабинета на Арабаджиев и вероятно чрез когото Прокопиев пряко контролира управата на институцията.

Припомняме също, че в момента в ББР членове на Надзорния съвет са Валентин Михов и Стамен Янев, и двамата изключително близки както на Иво Прокопиев, така и на Кирил Петков и Асен Василев. Стамен Янев, доскорошен шеф на Агенцията за инвестиции, а преди това личен адвокат на двамата „харвардци“, се прочу в случая с раздаваните „златни паспорти“ срещу фиктивни вложения, основно на китайци и руснаци. Валентин Михов пък е брат на Илиян Михов, при когото Иво Прокопев и жена му са се обучавали в Сингапур и когото разградският олигарх лансираше за шеф на БНБ.

Така или иначе, скандалът в ББР относно фалшивата „немска“ справка за „кредитите на Пеевски“ всъщност ясно показва, че кликата на Прокопиев и Кирил Петков няма да се спре пред нищо, за да се опита да остане във властта и да продължи да точи обществения ресурс, като лъжата отдавна се е превърнала в златно правило за целия им порочен олигархично-политически кръг, оплел в момента държавата.

От друга страна, цялата ситуация дава и добър отговор защо Пеевски беше санкциониран от САЩ по закона „Магнитски“. Защото цялата машина на кръга „Капитал“ действа именно по този начин – с манипулации, с фалшиви справки и доклади, както и с манипулативни твърдения, Пеевски беше буквално сатанизиран и превърнат умишлено от Прокопиев в „универсалното зло“. Благодарение на което разградският олигарх успешно отклоняваше вниманието от себе си, докато участваше във всяка власт през последното десетилетие и богатееше с протекцията на своите проксита в политиката.


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар