Ексклузивно! Ето как ще пътуваме в Европейския съюз

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Eвропейският парламент, Европейската комисия и държавите членки се договориха за въвеждането на дигитален COVID сертификат в Европейския съюз за пътуване. 

 

Документът ще съдържа информация за това дали дадено лице е ваксинирано, има ли актуален PCR тест или е преболедувало COVID.

40 процента от пълнолетните граждани на Европейския съюз са ваксинирани с първа доза на ваксините срещу COVID-19, a 17 процента са напълно имунизирани. Данните съобщи днес еврокомисарят по здравеопазване Стела Кириакидес на неформална среща на здравните министри на страните от ЕС.

По думите ѝ ситуацията в общността се подобрява, броят на новозаразените с COVID-19 e спаднал с 39 процента от средата на април, а ваксинацията набира скорост. През есента се очаква да има и лекарства срещу болестта.

Европейската комисия подписа днес трети договор с фармацевтичните дружества “Байонтек” и “Пфайзер”. С него се запазват допълнителни 1,8 милиарда дози от името на всички държави членки на ЕС за периода от края на тази до 2023 година. Ваксините ще бъдат адаптирани и към новите варианти на вируса.

“Това е договор от ново поколение. Той изисква производството на ваксини да става изцяло в Европейския съюз, важните съставки за ваксините също ще се произвеждат тук. Договорът ще съдържа и условия за по-лесна препродажба или даряване на ваксините. Всички следващи договори от второто поколение ще следват този модел”, заяви Стела Кириакидес, еврокомисар по здравеопазването.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар