ЕКСКЛУЗИВНО! Паника ТРЕСЕ ГЕРБ! Кьовеши победи и в другата комисия на ЕП

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Лаура Кьовеши е фаворит на Европейския парламент за ръководител на европейската прокуратура.

След като получи подкрепата на Комисията за контрол на бюджета в ЕП във вторник вечерта, в сряда тя беше подкрепена и от мнозинството членове на водещата комисия по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи, съобщава Свободна Европа.

За Кьовеши гласуваха 26 членове на комиията, французинът Жан-Франсоа Бонер получи 22 гласа, а германицът Андрес Ритер беше подкрепен от един евродепутат. Вотът беше таен. От българските представители в комисията присъстваше само Емил Радев (ЕНП/ГЕРБ), който е заместващ. Постоянните членове на комисията по правосъдие от България Сергей Станишев, Асим Адемов и Филиз Хюсменова отсъстваха.

Предстои председателят на Европарламента да получи доклади от двете комисии, които проведоха изслушването на кандидатите. Според източници на „Свободна Европа“ от ЕП в процедурата има много неясноти, защото не е записана в регламента за създаване на европейска прокуратура.

Очаква се кандидатурата на Лаура Кьовеши да бъде гласувана в пленарна зала, където да бъде приета или отхвърлена. Ако бъде отхвърлена, вероятно ще се стигне до повторение на процедурата.

Ако пък бъде одобрена, ще се пристъпи към преговори със Съвета на ЕС. На тайно гласуване миналата седмица постоянните представители на 22-те държави членки, които участват в създаването на европейската прокуратура, избраха за свой водещ кандидат Жан-Франсоа Бонер. Не е ясно при какви условия ще протекат преговорите, но за да бъде назначен някой от кандидатите за европейски главен прокурор, той трябва да има подкрепата и на двете институции.

Снимка: БГНЕС

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар