Ексклузивно! Разкриха защо спря щурма на Азовстал

Свят
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Руският президент Владимир Путин отмени в четвъртък плановете си за щурм на стоманодобивния завод „Азовстал“ в украинския пристанищен град Мариупол. Вместо това той каза на своя министър на отбраната Сергей Шойгу, че заводът – разтегнат комплекс, който е сред последните значителни задържащи сили за украинските войници в Мариупол – трябва да бъде запечатан и на тези, които са вътре, отново трябва да бъде предложена възможността да се предадат в замяна на техните животи и „достойно отношение“.

Пенсиониран военен служител каза пред CNN, че решението на Путин „има смисъл във военен план“.

Говорейки пред CNN, пенсионираният подполковник Даниел Л. Дейвис каза: „Няма смисъл просто да се захващат и да влизат за всеки отделен човек в този комплекс от лабиринти… Няма причина да го правят.  Всичко, което трябва да направят, е просто да държат последното парче отцепено и на практика градът вече е техен.“

В момента заводът приютява стотици войници и цивилни. След множество неуспешни опити за създаване на безопасни коридори, четири автобуса за евакуация успяха да напуснат Мариупол в сряда, според украинския вицепремиер Ирина Верещук.

„Въпреки че руснаците не преследват украинските войски в завода, тъй като са ги обкръжили, те не могат да получат дори храна или вода, още по-малко боеприпаси“, добавя Дейвис. „Рискът за тези войници е, че ще умрат бавно, ако не получат помощ. Мисля, че вероятно в следващите часове или дни ще чуете, че тези войски най-накрая ще се предадат.“

Путин обяви в четвъртък, че Мариупол е „освободен“, но Шойгу каза, че руските сили ще се нуждаят от три до четири дни, за да превземат завода „Азовстал“.

Украинските власти отрекоха югоизточният град да е паднал на Русия.

Абонирайте се за Informiran.net!
Последвайте нашия Telegram канал: https://t.me/informiran

Коментари

Коментараloading...
There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар