Ексклузивно! Разстреляният Георги Христов е съден 2 пъти за убийството в Харманли

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Убитият до „Герена“ Георги Христов-Тинето е осъден задочно. Той е бил в чужбина по време на делото за убийството в Харманли и не е могъл да се защити. Това коментира пред Lupa.bg адв. Емануил Йорданов относно изнесената информация, че разстреляният килър има доживотна присъда.  

„Георги Христов е екстрадиран от Испания. Имало е производство по европейска заповед за арест. При това положение има възможност за ново производство, за ново дело. Вероятно това се е случило и са му намалили доживотното наказание за убийството“, предположи адв. Йорданов.

 

„Ако убитият е бил задържан у нас след екстрадицията и има стара излежана присъда, с която да се направи групиране на наказанията, това е причината да излезе на свобода. За това трябва да се произнесе прокуратурата, защото тя наблюдава изпълненията на наказанията“, обясни правозащитникът.

„Фактически заради екстрадирането делото е започнало отначало. По-ниската присъда е на друг съдебен състав. Най-вероятно доказателствата на прокуратурата са били рехави и затова при второто дело присъдата е по-ниска“, предположи Емануил Йорданов.

Георги Христов е признат за виновен за грабеж и убийство в Харманли от 2002 година. През 2005 г. той  осъден на доживотен затвор без право на замяна. След грабежа Тинето се укрил и е обявен за международно издирване от Интерпол.

10 години след извършването на престъплението – през 2012 г., бе арестуван в Испания и предаден на българските власти. През 2014 г. обаче присъдата му е намалена на 14 г. затвор. След това не е ясно колко време е прекарал в затвора и кога е освободен.

Снимка от „Герена“: Агнес Методиева

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар