Ексклузивно! Русия изтегли 160 милиарда долара от САЩ

Свят
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Министерството на финансите на САЩ с отчаяние наблюдава следния факт: Русия изтегля вложенията си в американски облигации, показвайки на целия свят, че няма доверие на долара, нито на държавата. За девет години Вашингтон е изгубил 160 млрд долара.

Централната банка последователно снижава вложенията си от 2010 година. Тогава Русия имаше максимален обем вложения — 176.3 милиарда. Сега те са 10.848 милиона долара.

Най-крупен вложител в държавния дълг на САЩ са Япония (1 122,854 млрд) и Китай (1 112,548 млрд). На трето място е Великобритания – 341,072 млрд.

Приоритет за Русия е покупката на злато. Това се забелязва от всички страни, които започват да нервничат, защото Русия и Китай явно се презастраховат пред възможната световна криза.

Русия стана световен лидер не само по добива на жълтия метал, но и в неговото закупуване. Цялото добивано в страната злато се закупува от Централната банка на Русия. Освен скъпоценния метал тя купува злато и извън границите на Русия. Други банки с държавно участие правят същото.

Например, Промсвязбанк, която е опорна банка на руската отбранителна система, за няколко месеца е увеличила своите запаси 30 пъти — до 8.34 тона. Сбербанк е закупила 6.1 тона злато, а ВТБ — 15.3 тона.

Напълно е вероятно Русия да купува злато и от Венецуела, която е под санкциите на САЩ.

Другият най-голям купувач на злато е Китай. На фона на развихрилата се търговска война между Вашингтон и Пекин, КНР съкрати импорта на злато, който се плащаше с долари.

Девалвацията на юана силно удари по икономиката на САЩ, заставяйки Белия дом да коригира плановете си по въвеждането на нови търговски мита и санкции.

Всички действия на Русия и Китай са отговор на недалновидната санкционна политика на Вашингтон.

Петя Паликрушева, News Front

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар