ЕКСКЛУЗИВНО! Станишев бе преизбран за лидер на ПЕС

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

С близо 90 на сто от гласовете на делегатите на конгреса на ПЕС в Лисабон Сергей Станишев бе преизбран за лидер на европейските социалисти за трети мандат.

Против са били 23-ма души, а 29 са се въздържали.

Европа е крехко цвете, което трябва да спасим от устата на черните кучета, заяви Станишев пред конгреса на Партията на европейските социалисти. “Две са заплахите пред Европа – едната са екстремистите и популистите, които лъжат хората и използват техните страхове.

Втората е арогатната десница, чиято политика на ограничения изкопа пропаст между гражданите и ЕС. ЕНП, националистите и популистите са едно и също. Те работят заедно, както е в Австрия и България. ЕНП се орбанизира. Те хвърлят мостове към Салвини и Орбан, но това не е нашият път.

Ние ще се борим срещу това, защото знаем отговорността си да спасим Европа”, каза още лидерът на европейските социалисти. Във форума участват над 1000 делегати от леви партии от 56 държави, включително САЩ и Китай.

Станишев очерта целите пред левицата – да спечели максимален брой места в Европарламента на изборите през май 2019 г., ПЕС да има водеща роля в процеса на формиране на лявоцентристко мнозинство, да излъчи еврокомисар и да води преговорите при сформирането на Еврокомисията и при разпределянето на ресорите на комисарите.

“На тези избори имаме възможност да върнем силата на левицата. Трябва да го направим като семейство – сплотени и обединени. Трябва да престанем да се самосъжаляваме, а да се борим”, призова той.

Според Станишев възможни партньори за лявоцентристко мнозинство са либералите, хората на Еманюел Макрон, Зелените и всички леви формации, включително и тази на Алексис Ципрас. Според него това би направило  възможно прогресивно мнозинство в следващия Европарламент.

“Не можем да допуснем повече разломи – да противопоставяме работниците от Източна Европа на работниците от Западна Европа. Ще се борим за социална Европа, за да върнем доверието на гражданите – всеки да получава достойно заплащане”, каза още в речта си Сергей Станишев. Социалдемократите се борят за Европа на свободата, справедливостта и солидарността. Европейското политическо семейство, което има план за младежта, е семейството на ПЕС, добави още той.

Според него европейските избори не са предрешени и могат да се окажат голямото завръщане на социалдемокрацията. “Казват, че социалдемокрацията е мъртва. Вие мъртви ли се?!, попита делегатите Сергей Станишев. Залата му отговори с “Не!”.

В специално изявление за българските медии лидерът на ПЕС заяви, че в лицето на Франс Тимерманс, който е кандидатът на левицата за шеф на Еврокомисията България има голям шанс, защото лидерът на ПЕС ще играе водеща роля в неговата кампания и това ще позиционира добре България за Шенген и за падането на мониторинга в позициите на Холандия, която ни блокира с вето. Лидерът на ПЕС припомни, че в понеделник и вторник в Страсбург ще се разглежда докладът “Станишев” за приемането на България в Шенген по всички граници.

“Аз не тълкувам. БСП ме издигна и съм много благодарен на моята партия. Тази подкрепа е необходимо условие, за да бъда подкрепен от другите. Жалко, че не е тук Корнелия защото лидерите трябва да си говорят, а на този форум има много лидери с които тя можеше да се види, но не е драматично”, отговори той на въпрос за отсъствието на Корнелия Нинова от Конгреса на ПЕС.

Важно е БСП да има силна листа на предстоящите европейски избори, за да постигне максимален резултат, сега с четирима депутати постигаме немалко, каза Сергей Станишев.

Това е тежък момент за Европа, тя е атакувана от всички страни. Възраждането на социална Европа е програмата, по която ще работим, каза още той. Според него следващият Европейски парламент ще бъде по-фрагментиран. Трябва да постигнем широк лявоцентристки алианс и ще водим разговор с всички, които искат да запазят Европа, но да я променят, заяви Станишев. Ние в ПЕС имаме много различия. Това, което ни обединява, е социална Европа, подчерта лидерът на ПЕС.

Осем резолюции ще приеме конгресът, които ще бъдат в основата на манифеста, който ще бъде одобрен от конгрес на 23 февруари в Мадрид. Документите са насочени най-вече към преодоляване на неравенствата с акцент върху икономиката и социалната политика.

Ето какво написа Сергей Станишев в профила си във Фейсбук:

Европа, в която вярваме, нашата Европа на свобода, социално равенство и солидарност е атакувана от две страни.

От една страна е заплашена от крайнодесни популисти, които използват реалните страхове на хората, за да противопоставят нациите. От друга е атакувана от арогантната и самодоволна ЕНП и нейната политика на ограничения. Нейната мантра за пазарна икономика е добра за спекулативните капиталисти. Тя доведе до олигархичен капитализъм, а не до благоденствие.

Ще се борим срещу това, защото знаем отговорността си да спасим Европа. Само преди един човешки живот тя беше разрушена. Милиони загинаха. Сега сме в окото на перфектната буря. Можем отново да разрушим Европа. Или да я направим такава, каквато желаем. Ние сме за сигурна работа, равни права и заплати, които да осигурят по-добър живот от досегашния.

В предстоящата кампания за европейски избори ще откроим две червени линии в търсене на партньори, с които да поведем прогресивна коалиция. Първата е Европейският план на ПЕС за младежта, който осигурява средства за преодоляване на младежката безработица. А втората – т. нар. данък GAFA, който ще обложи със справедливи данъци най-големите мултинационални гиганти, предлагащи услуги в Европа, като Гугъл, Амазон и Фейсбук.

Целта пред нас е ПЕС да изиграе водеща роля при формирането на следващия състав на ЕК и да сложим край на двайсетгодишната доминация на десните. Ще работим за това следващият председател на ЕК да се казва Франс Тимерманс – общият кандидат, зад когото застава цялото семейство на ПЕС и който е способен да поведе ЕС в борбата с демагогията на популизма, борбата с неравенствата и разделителните линии в Европа, борбата за повече солидарност и социална справедливост.

Коментари

Коментара


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар