Ексклузивно! Тайното досие на Илиян Василев – агент Сашо вързан с Костов и ГЕРБ (ДОКУМЕНТИ)

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

продължаваме серията публикации за ДС ченгето и бивш посланик в Москва Илиян Василев. След като разкрихме как и защо възпитаният в идеите на комунизма софиянец влиза в редиците на Държавна сигурност като доносник и как така набута сестра си в откраднатата от Красимир Дачев „Свилоза”, сега ще ви разкажем с кого дружи агент Сашо и какво е мнението на разузнавач от ВКР за вербовката му.

Илиян Василев не се опитва да прикрива в общественото пространство близките си взаимоотношения с бившия премиер Иван Костов, с хора и членове от СДС, както и ръководни фактори до ръководството на ПП ГЕРБ, които са в основата на неговото издигане в определени икономически и политически кръгове, пише в секретното досие, с което само Narod.bg разполага.

Илиян Василев, обаче, се опитва всячески да прикрива факта, че е сътрудник на ДС с агентурно име „Сашо”, привлечен в края на 1987-а към Първо главно управление.

В разговор бивш служител на ВКР, познаващ агент Сашо, но без да го е ръководил, споделил, че колегата му, който работи с Илиян Василев, го описал като „много деен, писмен и знаел към кого да се насочи – който му пречи, „засенчва” или е говорил срещу него”.

Веднага след 10 ноември 1989 г., след като разбира, че собственоръчно написаните от него доноси са унищожени, Илиян Василев се завъртя на 180 градуса  в политическата си настройка

(Приложение № 5 – РЕШЕНИЕ №175/14.12.2010 г. – Комисията за разкриване на документите и за обявяване на принадлежност граждани към Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия на основание чл. 26. ал. 1, т. 2 и т. 3 от Закона за достъп и разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към Държавна сигурност и разузнавателните т Българската народна армия извърши проверка на лица по чл. 3, ал. 1, т. 23)

В заключение е необходимо да се посочи, че при извършеното проучване г-н Илиян Драганов Василев беше охарактеризиран като изключително злостен и крайно десен в приказките, действията и общуването си и с хората човек, вероятно породени от опитът му след 10 ноември 1989-а да се отърси от агентурното си минало.

Абонирайте се за Informiran.net!
Последвайте нашия Telegram канал: https://t.me/informiran

Коментари

Коментараloading...
There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар