ЕКСКЛУЗИВНО! Тереза Мей обмисля отлагане на Брекзит

България, Свят
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Британският министър-председател Тереза Мей обмисля план да отложи Брекзит, за да предотврати излизането на страната от Европейския съюз без сделка, съобщава Bloomberg.

Според източници на изданието на днешното заседание на кабинета Мей ще призове министрите да обсъдят удължаване на крайния срок за Брекзит след 29 март, а по-късно през деня ще говори по въпроса и пред парламента.

Според съобщения в други британски медии Мей също така ще поиска възможността за излизане без сделка с ЕС да бъде официално отхвърлена, за да предотврати бунта сред собствената си партия.

Същевременно лидерът на опозиционната Лейбъристка партия Джереми Корбинсъщо направи политически завой и обяви, че ще подкрепи идеята за втори референдум по принцип, за да бъдат предотвратени щетите, които консерваторите ще причинят на страната заради начина, по който управляват процеса по излизането.

Тереза Мей вероятно все пак ще се опита да осигури сделка преди изтичането на срока в края на другия месец, най-малкото защото през последните две години многократно се е заричала, че Великобритания ще излезе от ЕС според обявения график. Шансовете за това изглеждат слаби, след като парламентът вече отхвърли веднъж договорената от нея сделка. Поради това вероятно ще е необходимо някакво отлагане на фактическото излизане от ЕС.

Такъв ход ще представлява сериозен политически гамбит за Мей. От една страна така ще избегне масово подаване на оставки от проевропейски настроените си министри, и може би ще си спести още една унизителна загуба при следващото гласуване на сделката в парламента. Отлагането на Брекзит обаче ще предизвика потенциално дестабилизираща реакция от евроскептичните консерватори.

В съчетание със заявленията на лейбъристите, забавянето на Брекзит може да създаде страхове сред евроскептичните политици, че Лондон в крайна сметка може да се откаже от развода с Брюксел. Мей обаче би могла да използва този страх в своя полза и да ги притисне да подкрепят нейната сделка, за да не се стигне до отмяна на Брекзит, отбелязва Bloomberg.

Инвеститорите и бизнесите в страната приветстваха съобщенията за тази усилия на премиера да избегне “твърд” Брекзит, което си пролича от засилване на курса на британския паунд. След по-малко от месец Обединеното кралство би трябвало да напусне политическия и икономически съюз, към който принадлежи от 40 години, но перспективите за това изглеждат по-несигурни от всякога. Брекзит се оказва изключително разделящ въпрос и за двете основни партии. Наскоро група лейбъристки депутати от “блеъристкото” крило създадоха отделна парламентарна група, към която по-късно се присъединиха и няколко представители на консерваторите.

Ако Мей не намери начин да тушира заплахата от излизане без сделка, това вероятно ще доведе до криза в кабинета ѝ. Няколко министри като Амбър Руд и Дейвид Гюк вече сигнализираха, че предпочитат да напуснат правителството, отколкото да съучастват в подобен сценарий. В същото време отлагането може да бъде прието като предателство от про-Брекзит депутатите, които биха могли да подкрепят следващ вот на недоверие срещу нея.

При последната европейска среща на високо равнище президентът на европейския съвет Доналд Туск коментира, че отлагането на Брекзит би било “рационалният ход” в тази ситуация. Мей ще трябва да поиска от другите членки на ЕС разрешение на отлагането, и по всяка вероятност ще го получи. Не е ясно обаче дали европейските ѝ колеги ще се съгласят на краткотрайно отлагане, или ще настояват за по-дългосрочна схема, което би утежнило допълнително вътрешнополитическата ситуация във Великобритания.

Лейбъристите ще се опитат да прокарат собствен план за Брекзит при обсъжданията в парламента тази седмица, но той няма особени шансове да бъде одобрен. Поради това партията вече обяви следващия си ход – да се ангажира с прокарването на законово изискване за “народен вот”, чрез който да се попречи на консерваторите да наложат на страната ощетяващ сценарий за излизане от ЕС. Мей обяви, че ще подложи своята сделка с ЕС на ново гласуване на 12 март. Вероятно тогава лейбъристите ще предложат вкарването на поправка за втори референдум.

Но подобно на консерваторите, лейбъристите също не са единодушни по въпросите около Брекзит. Възможно е партията да се обедини около компромисното предложение на депутатите Питър Кайл и Фил Уилсън. То предвижда лейбъристите да позволят сделката на Мей да получи одобрението на долната камара на парламента в замяна на това тя да трябва да бъде одобрена и чрез нов референдум. За много от лейбъристките депутати обаче ще е трудно да се съгласят да одобрят сделката или да се въздържат.

Не е ясно и дали в парламента ще има мнозинство, което да подкрепи втори референдум, дори Лейбъристката партия официално да се обяви за това. Според някои оценки има поне 25 лейбъристки депутати, които не биха подкрепили нов референдум при каквито и да е условия. Същевременно само няколко консерватори в парламента подкрепят идеята. Така че без подкрепата на правителството, идеята за втори референдум е малко вероятно да бъде одобрена в парламента, дори с гласовете на Шотландската национална партия и либерал-демократите.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Вижте още
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар