Ексклузивно! Третият мандат отива при Мая!

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Третият мандат за съставяне на правителство по всяка вероятност ще отиде в групата на „Изправи се БГ! Ние идваме!”, научи Lupa.bg от близки до президентството.

За този сценарий се знаело от около седмица.

След вчерашното интервю на потенциалния вицепремиер на ИТН Петър Илиев, което взриви политическия сектор, стана ясно, че проектокабинетът с негово участие няма да мине в пленарна зала.

По конституция Румен Радев трябва да връчи следващия мандат на ГЕРБ – като втора политическа сила. Хората на Бойко Борисово обаче разполагат с само с 63-ма депутати в парламента, които никой няма желание да подкрепи.

Така държавният глава ще трябва да решава дали да връчи третия мандат на третата политическа сила – БСП, или друга по негов избор. Още преди една седмица обаче Радев бил решил, че ако се стигне до този вариант, този път той ще избере групата на Мая Манолова.

„Ако Румен Радев даде мандата пак на Корнелия – десните няма да я подкрепят. А ако го даде на Мая – която е в центъра – тя може да събере гласове и отляво, и отдясно. Освен това Мая отдавна декларира, че ще предложи министрите от служебния кабинет, с някои корекции”, обясниха пред Lupa.bg запознати.

При такъв развой на събитията подобно правителство би изкарало докъм месец март догодина – след като е съгласувано какво трябва да свърши то за това време.

Малко по-рано днес Христо Иванов от „Демократична България” намекна за почти същия план.

„Трябва да се види какво можем да направим с третия мандат – да сядаме и да разговаряме за правителство, което може да осигури на страната поне 6-8 месеца преди следващи парламентарни избори.

Длъжни сме да седнем и да разговаряме за правителство, в което да поканим успешните министри от служебния кабинет, правителство, което да преведе страната пред задаващата се вълна на COVID, през това да се приеме бюджет, да се преизчислят пенсиите, да направи и прокара съдебната реформа, в степента, в която е възможна”, категоричен беше Иванов.

Снимка: Агнес Методиева 

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар