ЕКСКЛУЗИВНО: Убития в “Манастирски ливади” криел откраднатото от Цветанов в офшорки

Без категория
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

В пресата имаше разкрития за съмнителна офшорка, която се представлява от шофьора на Румен Николов – Пашата – Митко Каратиста.

Приближеният на ГЕРБ бизнесмен стана печално известен като шеф на Надзорния съвет на ЧЕЗ със заплата 35 хил. лв. Основателните предположения, че Каратиста е използван за касичка на ГЕРБ, все още витаят в обществото. Той обаче не е единственият, който борави с офшорки, регистрирани по острови и свободни данъчни зони, където паричните потоци и сметки са трудно проследими.

Тук ви разказваме за задграничните дружества, свързани с бизнесмена Петър Христов, който е личен приятел и доверено лице на Цветан Цветанов.

Скандалният бизнесмен и спонсор на високопоставени лица от ГЕРБ Петър Христов също е замесен с фирми в офшорни зони, показа журналистическо разследване, той е и убития по – рано днес в “Манастирски ливади” в София.

Христов е управител на дружеството „Тидар Биг Джей Ви“, а собствеността е на две офшорки. Фирмата няма дейност и според специалисти в материята се ползва предимно за врътки с преводи в зони, освободени от данъци. Така се замитат следите към паричните потоци особено ако финансовото разузнаване е подчинено на приятелите ти във властта.

Петър Христов

Публична тайна е, че Петър Христов е личен приятел с Цветан Цветанов и Станимир Флоров и последните двама никога не са крили този факт. По разследването за Флоров, че контактува нерегламентирано с лица от криминалния контингент, прокуратурата откри и доказателства за второ обвинение срещу Цветанов.

Той не е разрешил подслушване на телефоните на корумпирания шеф на ГДБОП във Велико Търново Орлин Тодоров и неофициалния му шеф, бизнесмена Петър Христов.

Христов е един от най-мабщните предприемачи в България. Родом е от Велико Търново, но живее в София. Бизнесът му дърпа напред по време на управлението на ГЕРБ, необезпокояван от институциите и покровителстван от Цветанов. Неслучайно бившият вицепремиер е кандидат за депутат от старата столица, която минава за вилает на Петър Христов.

„Бизнесът на Христов е огромен. Строи имоти, продава, но истината е, че направи състояние от ДДС.

Ако прокуратурата има воля, това ще излезе наяве. Има огромни дългове, хвана се с едни евреи, но не успя да оправдае доверието им за инвестиции“, разказва бизнесмен от Велико Търново, който също е репресиран в последните години от хората на Христов в полицията.

Орлин Тодоров

Фирмата, с която се предполага, че Христов е изнасял стотици милиони в офшорни зони, е „Тидар Биг Джей Ви“ ООД. Тя е създадена през 2009 година, само два месеца преди предизвестеното идване на ГЕРБ на власт.

Сред управителите на фирмата е Петър Христов, който е и изпълнителен директор. Собственици са на 4 фирми. Една от тях е „България Инвестмънт груп“ на Христов и израелския му партньор Дан Рихио. Другите 2 обаче са офшорки. „Маринър Ваоаяжър Мастър Фънд“ е регистрирана на Кайманските острови и е типичното задгранично дружество в освободена от данъци зона. Другата офшорка, партньор на Христов е „Маринър Опортюнитис Фънд лимитид“. Тя е от САЩ, където са и няколко от фирмите на Румен Николов – Пашата.

Представител на последните две офшорки е едно и също лице от Израел – Арие Бахар, роден през 1953 г.

Според запознати с тези фирмени структури собствеността на офшорките е необходима, за да се правят преводи от печалби и парични потоци с неустановен произход в задграничните сметки на дружествата, а оттам – в съответни сметки на физически лица. Кои са те засега не е известно. Израелският гражданин е само представител на двете офшорки, но не е техен собственик.

Запознати с бизнеса и дейността на Петър Христов предполагат, че и той не е голямата клечка в схемата. Христов е бивш силовак, шеф на охранителната фирма от близкото минало „Дито“, която гравитира около СИК заедно с ИПОН на Бойко Борисов. Христов и Борисов се познават от средата на 90-те, когато заедно са охранявали и застраховали обекти, разказват паметливи от региона.

Петър Христов стана известен покрай катастрофата, която предизвика Максим Стависки.

След нея бизнесменът от Търново пое разходите по лечението на Мануела Горсова, което според местните е било да изчисти имиджа си на мутра.

Близостта му с Цветанов и Флоров качва на висок полицейски пост бившия му подчинен Орлин Тодоров, който беше арестуван през 2011 г., защото редовно изнасял информация от СРС-та към Христов

Точно за тяхното подслушване, поискано от прокурор и разрешено от съдия, Цветан Цветанов е написал шест пъти „Не“ с три удивителни, за което ще бъде обвинен за престъпление по служба в най-скоро време.

Комбината Цветанов – Флорон – Петър Христов и Орлин Тодоров е печално известна сред бизнеса във Велико Търново и областта с груба намеса в дела и саморазправа с конкуренти под полицейски чадър.

източник

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Вижте още
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар