Ексклузивно! Хилари Клинтън е спряла АЕЦ “Белене” (Документи)

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:
“Нелоша работа” поздравява я дясната й ръка Джейк Съливан след решението на България да спре строежа на централата България се оказа в центъра на мащабен скандал в САЩ, който може да коства президентския пост на бившата първа дама Хилари Клинтън, научи Nbox.

След като Wikileaks публикува 1 258 имейла на Клинтън от времето, когато е била американски държавен секретар се оказва, че отговорникът за външната политика на САЩ живо се е интересувала от България и по-специално от енергийната й политика. В имейл от заместник-шефа на кабинета на Клинтън тогава Джейк Съливан до самата бивша първа дама от 26 март 2012 г. става ясно, че той я информира за спирането на строежа за АЕЦ “Белене”.

В писмото, публикувано от Wikileaks Съливан пише: Not bad work (Нелоша работа), което директно навежда на мисълта, че именно администрацията на държавния секретар и дипломатическите мисии на САЩ в региона са оказали ключово влияние в решението на българските власти да спрат проекта. Най-ключово влияние обаче явно е оказала визитата на Клинтън в България дни преди да бъде спрян проекта, заради което явно тя получава и поздравления от зам.-шефа на кабинета си. В писмото се прилага и оригиналното писмо от тогавашния посланик на САЩ в Азербайджан Ричард Морнингтар. Дипломатът пише: “Уважаема г-жо държавен секретар. В момента се намирам в Атина като част от пътуване до Брюксел, Рим и Атина. Бих искал да ви известя, че преди малко получих обаждане от външния министър на България Младенов, който ме извести за решението на България да спре ядреният проект “Белене”, изграждан съвместно с Русия.
Това бе основна тема на обсъждане по време на вашето посещение в София. Той каза, че Русия ще съдейства при процеса. България ще добие един напълно изграден реактор, който ще бъде прехвърлен в АЕЦ “Козлодуй”. Westinghouse разговаря с българите за действия около проекта “Козлодуй”, използвайки руския реактор. С най-добри пожелания, Дик”. Припомняме, че Хилари Клинтън бе на посещение в София в качеството си на държавен секретар на САЩ именно по време на първия мандат на ГЕРБ и по покана на тогавашния външен министър Николай Младенов. Визитата на бившата първа дама бе проведена през февруари, а решението за спирането на АЕЦ “Белене” е произведено в края на март.
Още на 1 април пък в разговор отново с Николай Младенов Клинтън е намерила време да поздрави малка България за “трудното решение” на кабинета да спре проекта “АЕЦ” Белене. Клинтън е заявила, че оценява и начина, по който българската страна е съобщила решението си на Русия. Eто и пълният текст на писмото на Съливан до Клинтън.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар