Експериментален китайски космически кораб се завърна на Земята след 276-дневен полет

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Експериментален китайски космически кораб се завърна на Земята днес след 276-дневен престой в орбита, съобщи Ройтерс, като цитира китайски държавни медии. С това завърши ключова мисия, целяща да изпробва китайските космически технологии за многократна употреба.

Безпилотният космически кораб се завърна в центъра за излитане в Цзюцюан (Сучжоу) съобразно графика, според китайските медии. Не се съобщават подробности какви технологии са били изпитани, колко високо е летял и на каква орбита след изстрелването си в началото на август миналата година. За момента не са показани и снимки на апарата.Тестът бележи “важен” пробив в изследванията на Китай в областта на технологиите за космически кораби за многократна употреба, които ще осигурят по-удобен и евтин начин за осъществяване на бъдещи космически мисии, отбелязват държавните медии.


През 2021 г. подобен космически апарат може би е летял до ръба на космоса и се е върнал на Земята същия ден в рамките на мисия, която също е била държана до голяма степен в тайна.

Коментатори в китайските социални мрежи изказват предположения, че Пекин разработва космически кораб, подобен на X-37B на американските военновъздушни сили – автономен космически самолет, който може да остане в орбита в продължение на години.

X-37B без екипаж и за многократна употреба се завърна на Земята през ноември миналата година по време на своята шеста и последна мисия след повече от 900 дни в орбита.

Източник/ци: nixanbal.com, it.dir.bg

Коментари

Коментара


There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар