Експерти биха тревога: България е пред епидемия от страшния вирус коксаки

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Страшният вирус коксаки, който върлува в страната от началото на годината, вече е добил почти епидемични стойности. За опасността предупредиха вирусолози и лични лекари, съобщава Lupa.bg.

Само за последните няколко дни в столицата са били регистрирани десетки нови случаи на т.нар. болест на мръсните ръце. Вирусът с популярното наименование „ръка-крак-уста“ най-често хваща малките деца по площадките, но и родителите им далеч не са защитени. Болестта започва остро – с висока температура, след която започват да избиват и пъпки, които водят до силен сърбеж. Отшумяват за няколко дни, но малчуганите обикновено поддържат треска по 1 седмица.

Не е изключено вирусът, ако не бъде лекуван правилно, да доведе и до опасни усложнения като енцефалит или менингит. Шефът на Националния център за заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев предупреди, че тази година болните с усложнения са много повече от миналата година. 99 души са получили възпаление на мозъка заради вируси на мръсните ръце.

Ентеровирусите се предават чрез мръсни ръце и храна, а през лятото, когато температурите са много високи, това става изключително лесно, допълни той.

“Да се мият по-често ръцете, да се внимава с храната и да се пие само бутилирана вода”, съветва проф. Кантарджиев.

Иначе коксаки вирусът се познава предимно по внезапното начало и много високата температура, която може да достигне и 40 градуса. Но всяка инфекция има нужда от т.нар. “технологично време”, в което да се разгърне цялата клинична картина. В следващите ден-два се появяват мехурчета по задната стена на фаринкса, небцето, устната лигавица, езика. Към третия ден се появява и обрив – предимно по дланите и ходилата. Той може да се изяви само със зачервяване или с развитие на болезнени мехурчета.

Заболяването е силно заразно, като се предава по фекално – орален път чрез пряк контакт със слюнка или фецес на инфектирани. При децата това е много често – те завират в устата си играчки, прехвърлят ги едно на друго. Инкубационният период е между 2 и 7 дни.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар