Експерти: В България скоро пак ще има избори

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

В България ще се проведат парламентарни избори и през следващата година. Това прогнозираха пред Mediapoool политолозите Първан Симеонов и Георги Киряков, както и социологът Добромир Живков.

„Шансът за четвърти избори е по-голям от преди. На 4 април беше ясен мандатът на българите. Слави стана втори при положение, че социологията показваше, че ГЕРБ ще бие с много. На 11 юли мандатът беше още по-ясен – Слави даже победи. А сега има ли ясен мандат? Когато финишираме с ГЕРБ и ДПС с общо 100 мандата, партиите на промяната със 100 мандата и БСП между тях с 40? Моята надежда да има правителство е, че българите все пак искат да има правителство, а не защото ще е лесно. Попътният вятър от обществото е по-голям. Има натиск за това“, коментира Първан Симеонов (Галъп интернешънъл Болкан).

Според него логически изглежда, че и този път няма да се състави правителство, но практически натискът на общество може да принуди партиите да формират някакво правителство с кратък мандат.

„Много е важно кой ще завърши втори. Ако втора е БСП, ние ще обсъждаме с колко е победил Борисов. Ако „Продължаваме промяната“ (ПП) завърши втора, ние ще обсъждаме главно тях. Ще се говори, че има нова енергия за промяна. Психологически е важно дали вторият мандат ще отиде при БСП или при ПП“, казва Симеонов.

Според него шансове за връщане на власт на Бойко Борисов може и да се появят, но е въпрос на разум от негова страна да не се опитва веднага да се връща на власт. „Тъкмо тръгна да му се чисти образът. Ако сега се върне на власт, ще се върне в лошите си политически времена. Не съм сигурен, че Борисов иска да си причини втория шанс на Наполеон“, допълни политилогът.

По думите му Борисов просто трябва да изчака няколко години, а не да търси бърз реванш, защото българите няма да го понесат много добре. „Той има усет за тези неща. Аз не мисля, че Борисов ще си помисли, че сега му е даден шанс за формиране на пълноценно управление“, каза политологът.

БСП е решаващ фактор, ИТН ще играят неприятна роля

„БСП ще е решаващият фактор при опита на партиите на промяната да съставят правителство. Но БСП на два поредни избора играе особена роля. Ключовият въпрос е дали ИБГНИ ще влезе в парламента“, коментира политологът Георги Киряков. Според него ИТН също може да „изиграе много неприятна роля при опитите да се състави правителство“. Той напомни, че партията на Слави Трифонов напълно отсъства от предизборната кампания, няма послания и не показва никакво желание да се бори за гласовете на хората. Това предизвика и съмненията за ролята им в бъдещия парламент.

„По-скоро ще се върви към още едни избори, отколкото ГЕРБ да се върне сега във властта. Единственият шанс е партиите на промяната да съставят правителство с БСП. Което ще е особено трудно, ако БСП е втора политическа сила“, прогнозира Киряков.

Той не може да си представи Бойко Борисов да подкрепи правителство с мандат, който не е на ГЕРБ. „Много малко вероятно е с първия мандат на ГЕРБ да се състави правителство на националното спасение. В ИТН няма как да попадне мандат. Ако следващите два мандата попаднат в БСП и ПП, Борисов няма как да ги подкрепи“, коментира политологът.

Нови избори през 2022 година

„Смятам, че през 2022 година ще имаме още парламентарни избори“, каза социологът и управител на социологическата агенция „Маркет линкс“ Добромир Живков.

Той все пак смята, че преди новите предсрочни избори ще има редовно правителство, макар и за кратко. Той също очерта две възможни коалиции – една около „Демократична България“ и „Продължаваме промяната“, а другата около т.нар. партии на статуквото.

Според Живков по-вероятният вариант е да има четирипартийна коалиция между ПП, БСП, ДБ и ИТН, в която би влязла и „Изправи се БГ! Ние идваме“, ако успее да влезе в парламента.

Той също направи уговорката, че БСП и ИТН не отговарят достатъчно на профила на партии на промяната: „ИТН най-малкото с поведението през месеците от април досега. А в БСП има доста солидно влияние от страна на статуквото. Видяло се е при ред гласувания, вижда се и напоследък с гласуванията в ЦИК“.

По думите му подобен кабинет би бил с къс хоризонт и то не само защото бъдещото управление ще трябва да вземе тежки политически решения заради кризите. „ИТН са рисков политически играч. Смятам, че те са трудно предвидими на базата на всичко видяно досега от тях. БСП също може до известна степен да бъде непредвидима“, каза Живков.

„ДБ и ПП гледат в една посока. За момента поне можем да приемем това за даденост, съдейки по заявките им, както и по близкото им политическо, културно и в някаква степен електорално пространство. Едните са център-дясно, другите се позиционират център-ляво. ПП могат да са посредник между ДБ и БСП, ако се стигне дотам, защото такъв кабинет би бил сериозен ценностен компромис за БСП и ДБ. Но в края на краищата настроенията в обществото са насочени към формиране на редовен кабинет“, добави той.

Изпреварващ ход

Според Живков би било изпреварващ ход, ако ДБ и ПП се обединят в една парламентарна група и така получат първия мандат. „Това би променило малко или много динамиката на следизборните разговори и потенциалното договаряне на възможните коалиции. Защо – защото това би структурирало относително по-ясно двата полюса около които би могъл да се формира кабинет – от една страна ПП и ДБ, а от друга ГЕРБ и ДПС. Ако има такъв тип взаимодействие между ПП и ДБ, мисля, че шансовете за кабинет биха се увеличили, защото изглежда по-вероятно при такъв развой БСП да бъде убедена, че това е пътят, през който трябва да се мине“, каза той, но добави, че подобна инициатива за обединение на депутатите на двете формации би била сериозно предизвикателство, защото трябва в кратък срок да се подготви и подпише споразумение между тях.

„Алтернативният вариант за редовен кабинет, който ми се струва не много вероятен, е БСП и ИТН под някаква форма да подкрепят надпартиен експертен кабинет на националното съгласие, който да бъде подкрепен и от ГЕРБ и ДПС. Профилът на този кабинет категорично би бил много по-експертен, без видими политически лица“, посочи Живков и подчерта, че при такъв развой е по-вероятно мандатоносителят да не е ГЕРБ, а БСП.

Той подчерта, че пред подобно правителство би имало няколко сериозни бариери, а една от тях е, че за БСП и ИТН това би било твърде сериозен компромис „и чисто електорално би довело до много тежки последици за тях и загуба на общественото им влияние“. Друга пречка е, че след връщането на Делян Пееввски в политиката, всички останали партии разглеждат ДПС като изключително неблагоприятен потенциален партньор. „ДПС е в ролята на токсична политическа сила, от която останалите ще странят“, посочва Живков.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар