Експерти: Изкуствен интелект ще генерира 90% от онлайн съдържанието до 2026 г.

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Не вярвайте на всичко, което виждате в интернет“ е стандартен съвет от доста време. Нов доклад на европейската правоприлагаща група Европол твърди, че трябва да засилим тази бдителност.

Експертите изчисляват, че около 90 процента от онлайн съдържанието може да бъде синтетично генерирано до 2026 г.„, предупреждава докладът, добавяйки, че „новини, снимки и дори исторически факти могат да бъдат генерирани или манипулирани с помощта на изкуствен интелект„. Документът вещае и появата на синтетични медии, в които съдържанието е поверено на AI ботове и усилване на дезинформацията в интернет.Както вероятно се разбира от само себе си: 90 процента е доста смущаващо число. Разбира се, хората вече са свикнали – до известна степен – с присъствието на ботове. Генерираните от изкуствен интелект изображения по въведен текст също са доста популярни. Но близкото бъдеще вещае доста по-драстични промени.


Ежедневно, хората се доверяват на собственото си възприятие, което им казва кое е реално и кое не„, се казва в доклада на Европол. „Слуховите и визуалните записи на дадено събитие често се третират като правдив разказ за него. Но какво ще стане, ако тази информация се генерира изкуствено. Ще настъпи ли епоха, в която технологията ще позволи да се показват събития, които никога не са се случвали, да се представят погрешно събития или да се изкривява истината?

Създаването на „синтетични медии“, в които съдържанието е поверено на изкуствен интелект, може да се окаже и по-евтино от създаването на дезинформационни „фабрики за тролове“ и наемането на журналисти, за писането на фалшиви новини.

Наред с това, изкуственият интелект предоставя възможност за по-прецизно насочване на информацията спрямо различната аудитория. Новите способности за генерирането на изображения, deepfake и развитието на алгоритмите с машинно самообучение със сигурност ще променят интернет.

Източник/ци: nixanbal.com, it.dir.bg

Коментари

Коментара

loading...There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар