Експерти предупреждават за „Квантов апокалипсис“

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Експертите предупреждават, че квантовите компютри в крайна сметка биха могли да надделеят над конвенционалните методи за криптиране. Този много вероятен сценарий е известен като „Квантов апокалипсис“, пише Би Би Си.

Разбиването на най-сложното криптиране днес с конвенционална технология би отнело цяла вечност. С появата на квантовите компютри, предупреждават експертите, процесът може да бъде съкратен до секунди.Това означава, че скоро няма да има никакви тайни за никого, алармира Хари Оуен, главен стратегически директор в компанията PostQuantum.


Квантовите компютри могат да позволят на злонамерени лица да „изчистят банковите ни сметки, да изключат напълно правителствените отбранителни системи и какво ли още не„, предупреждава Оуен.

Квантовият апокалипсис все още вероятно е след много години, ако изобщо се случи. Но междувременно изследователите се надпреварват напред, опитвайки се да предскажат бъдеще, в което квантовите компютри разбиват с лекота днешните стандарти за криптиране.

Алчни корпорации, технологични гиганти и правителствата на силни и авторитарни държави биха използвали технологията, за да следят още по-зорко потребителите и гражданите си.

 

Източник/ци: nixanbal.com, it.dir.bg

Абонирайте се за Informiran.net!
Последвайте нашия Telegram канал: https://t.me/informiran

Коментари

Коментара

loading...There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар