Експерти се страхуват от горещи вълни, които могат да убият десетки хиляди американци

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Американските градове не са подходящи за жегата. Асфалтът и бетонът, които доминират пейзажа, повишават температурата допълнително с няколко градуса. Освен това климатичните промени, непрекъснато излагат на заплаха енергийните мрежи на много градове. Това кара група експерти да се запитат, какво би се случило в САЩ, ако екстремната жега се комбинира с колапс на електрическата мрежа.

Ако спре тока по време на гореща вълна ще видим абсолютна катастрофа, твърди Джеф Гудел, автор на “Жегата ще те убие първо”, цитиран от The New York Times.

При екстремен сценарий, сполетял американски град, над десет хиляди души могат да загинат в резултат на една гореща вълна, изпращайки стотици хиляди други в болница.

Гудел казва, че Михаил Честър, директор на Центъра за инфраструктура и устойчиво инженерство на Метис в Държавния университет на Аризона, веднъж оприличи подобен сценарий като “урагана Катрина на екстремни горещини” – подчертавайки уязвимостта на американската инфраструктура към високите температури.

Тези зашеметяващи цифри идват от проучване, публикувано миналата година в списанието Environmental Science & Technology, което изследва какво би се случило, ако настъпи голямо двудневно прекъсване на тока по време на гореща вълна във Финикс, Детройт и Атланта.

Около 99 процента от сградите във Финикс са снабдени с променлив ток, според проучването, което прави електрическата мрежа неустойчива. Ситуацията е подобна в Атланта, а Детройт е с 53 процента.

Гореща вълна и крах на електрическата мрежа във Финикс ще засегне 800 000 души – половината от населението на столицата на Аризона. Такъв ще е броят на хората, които ще се нуждаят от спешна медицинска помощ. Загиналите ще са 13 000.

Тези цифри са значително по-ниски за Атланта и Детройт, които са по-хладни градове. В Атланта комбинацията може да убие едва 6 човека според изследването.

Броят на големите спирания на електрозахранването в САЩ се е увеличил повече от два пъти между 2015-16 г. и 2020-21 г. – въпреки че не всички се дължат на климата.

Всъщност няма значение дали прекъсването на тока е резултат от кибератака, повреда или ураган“, каза пред NYT водещият автор на изследването Брайън Стоун, директор на Лабораторията за градски климат в Georgia Tech. “За целите на нашето изследване ефектът е същият.

Източник/ци: nixanbal.com, it.dir.bg


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар