Путин

Експерти твърдят: Залезът на САЩ като суперсила ще стане по-бързо от очакваното!

Свят
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Експерти и наблюдатели определят Русия, Китай и Иран като основни участници в променящия се световен ред.

Статутът на САЩ като световна супердържава ще се промени по-бързо от очакваното, пише Javan, като се позовава на множество експерти.

Разговорите за „американската мечта“ и „американския век“ изведнъж изчезнаха и вместо това всички говорят за „упадъка на Америка“, коментира още изданието.

Известният автор на теорията за меката сила и публичната дипломация Джоузеф Най, също смята, че предишната сила на Америка сега е изправена пред сериозно предизвикателство.

Позовавайки се на данни на Националния разузнавателен съвет на САЩ, той прогнозира, че до 2025 г. Америка все още ще бъде свръхсила, но качеството на нейното господство ще бъде сериозно влошено.

Следователно на американските политици не им остава много време да се опитат ако не да спрат, то поне да забавят този процес, който набира скорост.

От друга страна, мнозинството експерти и наблюдатели определят Русия, Китай и Иран като основни участници в този променящ се световен ред. Според тях Иран е ключов и важен фактор, който придава на тази промяна особена динамика.

Специалната операция на Русия в Украйна е продиктувана от разбирането на плановете на САЩ и НАТО за сдържане и предизвикване (на Русия), от необходимостта да се попречи на Русия да играе централна роля в процеса на промяна на световния ред. Това, обаче, е на теория, а на практика става точно обратното. Както винаги през вековете, Русия отново играе главна роля в променящия се световен ред.

И тя (специалната операция) е подготвена предварително от Москва, за да се предотврати опасността, която плановете и намеренията на Запада биха представлявали за Русия.

Посещението на Нанси Пелоси в Тайван, все пак, е имало за цел да въвлече Китай в нежелани и следователно принудителни противоречия в средата за сигурност на Пекин, да потопи страната в дългосрочен водовъртеж на нестабилност и да задуши икономическия ѝ растеж, пише Javan.

Опитите на Китай да защити суверенитета си веднага биха били изтълкувани като нарушение на „правилата на световния ред“, което ще бъде последвано от „наказание“ под формата на икономически ограничения и санкции, завършва изданието.

Нека припомним все пак, че политиката на санкции вече не работи. Нито по отношение на Русия, нито по отношение на Китай. И тава е така по простата причина, че Русия и Китай разбраха, че не могат да се надяват на партньорство със Запада. И започнаха да кооперират своите ресурси, за да увеличават своята мощ. А на Русия природни ресурси не и липсват, така както на Китай не му липсват човешки ресурси.

Затова икономическата и военната мощ на двете държави се увеличава, докато Щатите се сриват по надолнището. И дори изсмукването на икономиките на „старата“ Западна Европа няма да им помогне осезаемо.

Но САЩ сами са си виновни за това положение. Със своето разширяване на НАТО и ЕС на Изток те застрашиха икономически и военно Русия, а Китай на свой ред разбра, че ако на Запада се удаде да победи Русия, то следващите ще са те. Така, без да искат, САЩ тласнаха двата най-могъщи свои противника – Русия и Китай в много по-тесен съюз отколкото можеха да го направят усилията само на Русия или само на Китай, или и на двете страни, взети заедно.

Резултатът е, че сега разгневената Русия и уплашеният Китай сриват мощта на Америка, която само до преди няколко години мислеше, че е победила окончателно и безвъзвратно.

Но така става винаги с опитите да се налага волята на една държава върху цялото човечество.

Абонирайте се за Informiran.net!
Последвайте нашия Telegram канал: https://t.me/informiran



Коментари

Коментара






loading...







There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар