Война

Експерт: Бахмут се превърна в месомелачка на украинските сили

Свят
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Тръмп може да донесе мир, смята експертът по национална сигурност Славчо Велков

 

„Ако следваме изказванията на ръководството на украинската армия и на политическото ръководство на Украйна – вчера те казаха нещо ново, а именно да не очакваме контранастъпление във вида, в който сме свикнали да виждаме, а серия от мерки, които ще пречупят духа на руското общество и армията. Тоест – украинско контранастъпление няма да има“. Това каза експертът по национална сигурност Славчо Велков в студиото на „Денят ON AIR“.

„Има обективни причини така широко и дълго рекламираното украинско контранастъпление да не се състои. Истината е, че за да проведеш такава контраофанзива, трябва да създадеш решително превъзходство срещу врага в сили и военно-технически средства, а не само в численост на настъпващите войски, които ще го осъществяват. Заявеното от Киев контранастъпление беше един от способите им да получат от западните си спонсори колкото се може повече въоръжение и техника. И получиха – 200 тежки танка, 300 бронетранспортьора и никакви самолети. Какво е тази техника, противопоставена срещу 12-те хиляди руски модерни танка, например. Нищо. Но през тези месеци на украински закани Русия не спа, а изгради свои мащабни отбранителни линии в голяма дълбочина със струпана зад тях огромна огнева мощ. Москва няма да позволи украинските въоръжени сили да изпълнят замисъла си“, подчерта експертът по национална сигурност.

По думите му в момента Русия е по-активна в бойните действия, но тя няма никакво намерение да ескалира войната, превръщайки я в по-интензивна. Сегашното развитие на събитията идеално устройват Москва по политически, икономически, геостратегически и още ред други причини.

„Може скоро да настъпи временно примирие и конфликтът да се замрази, но за мирно споразумение е твърде рано да се говори, защото вече е публична тайна, че войната не е между Русия и Украйна, а между Русия и много по-мощни сили. Може би такъв прелом ще настъпи след година – година и половина, ако Доналд Тръмп спечели президентските избори. А Бахмут се явява една малка частица от военния пейзаж в момента“, категоричен е Славчо Велков.

Гостът поясни, че градът е важен пътен център и основна опорна точка на втория пръстен на отбраната на ВСУ в Донбас и затова Киев така фанатично и жертвоготовно го отбранява. „Но Бахмут стана черезвичайно важен за руснаците по друга причина. И аз, за разлика от много други експерти, не смятам, че Русия държи да го овладее на всяка цена. Руснаците натиснаха в Бахмут тъкмо защото усетиха колко е важен той за украинците. Вследствие на това градът се превърна в една истинска месомелачка за украинските въоръжени сили. Говорим за 400-500 човека жива сила загуби на ден. Съотношението на убитите войници в Бахмут и съседния Соледар е 1 към 7 в ущърб на украинците. Това е абсолютно точно съотношение, потвърдено от няколко независими авторитетни източника. Броят на убитите украински войници от началото на конфликта още през април мина цифрата 300 хиляди, а 200 хиляди от тях бяха убити в боевете за Бахмут и съседния Соледар.

Причината за сравнително малките руски загуби се крие в избраната от ръководството им по времето на ген. Суровикин военна тактика –  предварително сриване и изпепеляване на украинските позиции с артилерия, като операциите с жива сила на терен са само завършващи. При тази тактика се напредва бавно, но е изключително щадяща личния състав на армията. В Бахмут освен ЧВК „Вагнер“, воюват и редовни руски войски, които имат безспорно своите възможности“, завърши експертът по национална сигурност Славчо Велков.

Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар