Експерт: В Лондон “Ислямска държава” си отмъсти за загубите в Сирия – Гледна точка

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

“Не изключвам това да е акт на отмъщение заради загубите на “Ислямска държава” в Сирия от вчера. До часове “Ислямска държава” ще поеме отговорността и ще обяви извършителите за свои бойци и мъченици. Най-важното е, че пак сме свидетели на ликвидиране на последствията от терористичен акт, а не на предотвратяването му”. Това коментира по бТВ експертът по сигурност Славчо Велков по повод нападението с микробус в Лондон.

Той определи нападението като “координиран и част от т.нар градски тероризъм”. “Говорим за жесток акт и го свързвам със случилото се косвено в Сирия – вчера “Ислямска държава” понесе тежки загуби. Говори се за 1200 души загинали. Не изключвам и това да е акт на отмъщение”, посочи Велков.

“Тази цикличност на нападенията в Европа се скъсява на по-малко от 4-5 месеца. Обикновено действията се активират лятото, защото има струпване на хора. Самите обекти не са онези, които правителството определи като стратегически, а оживените места, които могат да свършат работа”, посочи експертът.

Според него този път технологията на атаката е интересна – “веднъж тези хора използват буса, след това са подготвени с ножове”.

“Посланието е като в Манчестър – може да имате всичко, да вземате каквито искате мерки, но докато ни удряте и ние ще ви удряме”, смята Велков. И допълни, че ако искаме да реагираме на такава заплаха, трябва да знаем, че ключовата дума е превенция, а контролът върху тези огромни контингенти трябва да е ефективен с идването им в страната.

Журналистът Мажд Алгафари пък заяви, че поканата на Ангела Меркел към бежанците е била голяма грешка и тепърва ще берем плодовете й.

Той прогнозира, че атаки ще има тепърва заради важния за мюсюлманите месец Рамадан. “В този месец, ако мюсюлманин извърши нещо за благото на религията и Аллах, той е по-почитан в Рая”, смята Алгафари.

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Вижте още
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар