Експерт: Нужни са поне две седмици между два типа избори за подготовка на машините

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Трябва да има достатъчен период от време между изборите за президент и НС през есента, за да се подготвят машините. По-малко от две седмици между два типа избори е трудно реализуемо. Това заяви специалистът по киберсигурност Ясен Танев пред bTV.

“В момента имаме машини, които за да може да произвеждаме избори 2в1, софтуерът трябва да се създаде на базата на базовите софтуери и съответно той трябва да се зареди в машината, за да може да изпълнява и президентски, и избори за Народно събрание, като такова нещо до момента не е правено”, добави той.

Експертът обясни, че софтуерът трябва да се модифицира и да премине през тестове за сигурност.

“Ако приемем, че имаме нужните пари и време, за да подготвим софтуера и той е изпитан, идва въпросът, когато машинно гласувате за два избора, то ще ви е нужно повече време, което означава, че ще се гласува по-дълго време и ще ни стигнат ли машините, които имаме до момента”, обясни Танев.

По думите му за големите секции има шанс да се стигне до лимита на машините.

“Има две предизвикателства – създаването на новата версия на софтуера за времето, което ще ни отдели държавата между началото на решението, че изборите ще бъдат 2в1 и дали машините ще са ни достатъчни”, допълни той.

Източник: dir.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар