Експерт от ДАНС: Иван Гешев си отива, когато заповяда Доган

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

„Иван Гешев може да си тръгне само когато Доган прецени, че му е изтекъл срокът на годност, че вече не е полезен на мракобесната система. Тази залъгалка – пушилката с искането за отстраняване на главния прокурор с основание уронване на престижа на съдебната власт и на институцията, която представлява, това няма да проработи.

Единственото положително е, че се повдига въпросът за ролята на главния прокурор в политическия и икономическия живот на страната. Повдига се въпросът и за още по-страшното – неговата безотчетност и безконтролност, а същевременно зависимост в ръцете на хората с мръсни пари“.

Това коментира гражданският активист и бивш служител на ДАНС Росен Миленов, който пръв публично потвърди истинността на записите по скандала с Баце, наречен „Мишо Бирата“.

„Фигурата на главния прокурор в тази структура на държавата е изключително опасна. Берем горчивите плодове от това“, допълни той.

„Към момента главният прокурор е причината да не се повдигнат обвинения на политически лица от бившето управляващо мнозинство, за които има достатъчно данни за извършени престъпления. Не за административни нарушения, а за престъпления. Като служител, който е работил във всички служби с изключение на една-две, мога да кажа, че резултатът от престъпление може да се установи, следвайки акумулираните пари.

Гешев е причината бившият премиер Бойко Борисов да не се подведе под наказателна отговорност. И не само Гешев – също и неекспертното отношение от страна на службите по казуса „Борисов“. Имаме само едни приказки, без реални оперативни действия“, категоричен е Миленов.

Росен Миленов очерта и сценария, в който бившият премиер би могъл да бъде подведен под наказателна отговорност:

„Във възможностите на оперативните служби е да установят лицата, свързани с Борисов, на които се водят пари, банкови сметки, активи, недвижими имоти, придобити по престъпен начин – чрез търговията с политическо влияние през годините на Борисов в управлението.

В целия свят се търси резултатът от престъплението. Когато престъплението е икономическо, резултатът са парите. Неслучайно и Ал Капоне е подведен под отговорност за неплащане на данъци и пране на пари“.

Според Миленов подобна воля обаче не се демонстрира:

„От страна на Бойко Рашков виждаме действия, които се извършват от т. нар. „квартален инспектор“ – да привикаш някого, да му вземеш обяснение, накрая евентуално да му напишеш едно предупреждение повече да не прави така.

Не знам на какво се дължи това – на професионална немощ или на нещо друго. Какво е това нещо друго, нека всеки да си отговори. Неслучайно казвам, че възможностите на службите са изключително големи. Особено за България, която е малка по територия, по население, по циркулираща информация“.

Росен Миленов коментира още поканата от страна на „Има такъв народ“ за разговори, отправена към ДПС.

„Няма да се изненадам, ако направо направят ДПС партия на протеста. Те вече им дадоха няколко министерства – именно там, където няма разкрития. Например Министерството на земеделието, където влизат около 60% от евросредствата. ДПС си остава фактор. Не се знае и дали няма проксита, няма лица в новите политически формации“.

На въпрос за хипотезата, че зад „Има такъв народ“ стои именно ДПС, той отговори:

„Щом се чуват такива сигнали в публичното пространство, значи има нещо, не е безпочвено и ще се покаже в първите дни на новото управляващо мнозинство.

Това, че ДПС беше водещият фактор в управлението на Борисов, но не понесе никакъв негатив, е красноречиво доказателство, че ДПС продължава да контролира политическия процес. Но не само партията ДПС и Ахмед Доган. ДПС са зад скритите групи за влияние – и ченгесарски кръгове, и олигархични кръгове.

В последните седмици виждам разкрития, махане на корумпирани хора и слагане на други корумпирани. Не виждам никакви сигнали, че големите олигархични кръгове имат отношение към измамите с обществени поръчки, с концесии, с евросредства. Никой не споменава лица, всичко е „пито-платено“.

Според него в близкото бъдеще правителство ще се сформира:

„Разговорът премина към съдбата на правосъдната реформа в 46-тото Народно събрание.

В промените, които от отделните партии искат по отношение на съдебната власт, има някои попадения, но най-важното го няма – механизмите, които гарантират независимостта на прокуратурата и съда от политическото тяло, от хората с мръсните пари, от криминалните лобита вътре в самата система. Не видях механизъм, който да ограничи външното влияние на тези порочни групи. 

Това е илюстрация как върховният блюстител на закона е зависим от криминален престъпник с крупни афери. Не с едно-две престъпления, а с крупни афери. Човек, който беше посочен и от американците, и от кого ли не. Само не от българската прокуратура, което няма и логика, защото прокуратурата е негова. Все едно да си направи харакири“, смята Росен Миленов.

Според него новите избори не могат да бъдат решение на проблема с „козметичните промени“ в правосъдието, с които вероятно обществото ще бъде „нахранено“:

„Като погледнете програмите в частта съдебна власт, има допирни точки, но по-големи са разминаванията. Накрая ще се получи буламач.

Дори да има нови избори, последните избори препотвърдиха разпределението на 45-ото Народно събрание с леки изменения“, смята той, цитиран от Факти.


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар