Експерт: Пораженията от COVID-19 са много по-сериозни от страничните ефекти на ваксините – Здраве

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Проблемите със здравето при хората по време, на и след заразяването с новия коронавирус могат да бъдат много по-сериозни, отколкото вероятните странични ефекти от ваксините срещу COVID-19, заяви испанската вирусоложка Маргарита дел Вал, член на Висшия съвет по научни изследвания на Испания.

“Последствията от коронавируса и след заразяване, и усложненията след прекарване на инфекцията са много сериозни”, уточни експертката. “Ваксините на  Pfizer и Moderna, за които бе публикувана подробна информация и които са разрешени в Европа, нямат сериозни странични ефекти”, допълни тя.

Дел Вал отбеляза, че “страничните ефекти, наблюдавани досега при десетки хиляди ваксинирани доброволци, се умерени или леки и продължават един или два дни”. “Дори и да причиняват дискомфорт, те са напълно търпими в сравнение със сериозността на коронавирусната инфекцията, от която умира един на всеки сто заразени в Испания”, добави вирусоложката.

Тя каза, че ваксините проявяват “сериозни странични ефекти в течение на първите шест седмици или два месеца след имунизация”. “Това е опитът от много десетилетия наблюдения на клинични изпитания на ваксини”, поясни Дел Вал.

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар