Експерт предрече апокалипсис: До края на март в София ще има режим на тока, „Топлофикация“ ще фалира

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:
Страхувам се от апокалипсис в София до края на март. Ако влезе в сила този мораториум, „Топлофикация София“ ще фалира и ще повлече след себе си „Булгаргаз“. „Булгаргаз“ няма да има пари да плати на „Газпром“ и руснаците ще ни спрат газа. Отменете този неадекватен мораториум. Това призова от ефира на Българската национална телевизия председателят на Българския енергиен и минен форум и бивш депутат от „Има такъв народ“ Иван Хиновски.

„Шокиран съм от загубата на колективен разум в Народното събрание. Никой не стана и не каза, че това е нарушение на Конституцията. Не може парламентът да се намеси така в действията на независим регулатор /КЕВР/“, коментира той.

 

По думите му няма страна, в която мрежовите оператори да бъдат поставени в условия на фалит.

 

Според него това решение е противоконституционно, тъй като парламентът не може да се бърка в правомощията на независим регулаторен орган. Експертът бе категоричен, че това решение на парламента заплашва аванса на България по Плана за устойчивост и развитие.

 

„Този мораториум е вреден за имиджа на България в ЕС. Сигурен съм, че ще ни бъде размахан пръст, в най-лошия случай – дори наказателна процедура“, каза енергийният експерт.

 

„Енергетиката е специфичен отрасъл, който крие много рискове от неадекватни решения“, отбеляза Иван Хиновски и призова депутатите да отменят „този неадекватен мораториум“.

 

Според експерта единият вариант е да се погледне към износа на ток – от това много производители изкарват свръхпечалби. Друга идея – да се не се изнася енергия, произведена с помощта на субсидии като тези фонд „Сигурност за електроенергийната система“. Визията на Хиновски е да се използва точно този фонд за подпомагане при сегашните пазарни нива на електроенергията. Попитан дали официално ИТН ще направи тези предложения, той каза, че експертната комисия на партията на Трифонов ще направи предложенията. „Замразяваме цената на тока – а за природния газ какво става? Това е основна суровина за производство на енергия“, напомни Иван Хиновски.

 

До тази ситуация се стигна вчера, след като депутатите  изненадващо одобриха мораториума по предложение на ГЕРБ-СДС и връщането на цените на нивата от 1 януари 2021 г. Мярката получи подкрепата на 186 депутати. Против бяха само двама от „Продължаваме Промяната“, а по един от ПП и „Демократична България“ се въздържаха. ДПС не участва в гласуването.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар