Кирил Петков лъжа

Експерт разбира Кировците: Има реална опасност да останем без газ

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Ще има ли синьо гориво за зимата? Темата коментират старши икономистът от „Отворено общество” Георги Ангелов и Добрин Иванов от Асоциацията на индустриалния капитал в България коментираха

„Според нас има реална възможност да останем без газ в четвъртото тримесечие на настоящата година, тъй като газовият баланс не е осигурен. Дори да бъдат реализирани тези доставки, които обяви премиерът –  7 танкера, а всъщност офертата е за 3 до края на годината, те ще осигурят до 60% от дефицита, който се формира”, каза Иванов пред Нова телевизия.

По думите му освен за самите доставки, трябва да се помисли и за цената.  Има по-добра алтернатива и това е руският газ, уточни той.

Според Георги Ангелов изходът от газовата криза е 2/3 азерски газ и 1/3 втечнен газ.

„За азерския газ имаме дългосрочен договор, който е 1 млрд. куб. м годишно. Той е осигурен. Като влезе акт 16, ще поевтинее. С тези танкери имаме още 1/3 и остава още 1/3, която трябва да покрием. Знаете, че премиерът ходи и в Азербайджан. Там имаше съобщение, че може да получим допълнителни количества азерски газ. Според мен трябва да ги вземем. В момента, в който си построим тръбата към Гърция, която се свързва с азерсикя газопровод, може да си вземем 1 млрд. евтин азерски газ. И още 1 млрд. може да вземем допълнително + танкерите идеално ще се върже сметката. През това време трябва да продължим да пълним „Чирен”.

По думите му България трябва да осъди „Газпром”, че е оставила страната ни без газ за зимата.

Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар