Експерт: Хлорперифосът в руколата не може да доведе до отравяне

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:
В руколата може да се съдържа като остатъчни количества в растениевъдството.

Но това са толкова незначителни количества, че не могат да доведат до това отравяне, за което става въпрос.

Това каза в сутрешния блок на Нова телевизия експертът по химически оръжия доц. Иван Попов по повод развитието на скандала ”Гебрев”.

Хлорперифосът има поразяващо действие, както всички останали фосфорорганични отровни вещества. При поглъщане се появяват миоза, затрудняване на дишането, гърчовете и в зависимост от погълната доза може да се стигне до парализа на дишането, нарушаване на кръвооросяването и до смърт, посочи експертът.

 

Като чист продукт този инсектицид не може да се може да се намери на свободния пазар. Веществото може да бъде закупено от аграрни магазини, но не в чист вид. То е забранено за използване в домашни условия, заяви доц. Попов.

 

Той уточни, че инспектицидът може да поразява както през кожата, така и през хранителния тракт. Не е необходимо специална подоготовка, достатъчни са едни ръкавици, за да се постави например в смляното кафе. Инсектицидът няма миризма и трудно може да се усети, каза доц. Иван Попов.

 

Той обясни още, че наличието на хлорпирифос в организма може да се установи до два дни след приема му, а бързината на действието му зависи от приетото количество.

Коментари

Коментара


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар