Експерт: V и VI блок на АЕЦ “Козлодуй” имат около 30 години живот, ще ни струват над $30 млрд.

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

ГЕРБ с проекторешение за нови реактори в АЕЦ “Козлодуй” – има ли резон в предложението? “То стана традиция, крайно порочна практика, която ГЕРБ въведоха – да прекарват решения през законодателната власт, с които да вменяват разни задължения, да наставляват изпълнителната власт, с което нарушават разделението на властите. Не спира да кипи безсмислен труд в парламента”, заяви енергийният експерт и бивш шеф на българския регулативен орган на Пети блок в АЕЦ “Козлодуй” проф. Георги Касчиев в студиото на “Денят ON AIR”.

Той обясни, че това е противоконституционно, защото не НС според закона може да взема решения за изграждане на нови мощности, а правителството.

“Когато правителството на Бойко Борисов реши да прекрати изграждането на АЕЦ “Белене” през 2012 г., то взе решение енергийният министър да проучи възможностите за изграждане на Седми блок в АЕЦ “Козлодуй”. Беше организирана проектна компания за нови мощности. При правителството на Орешарски се стигна до споразумение с “Уестинхаус” за същия реактор, което правителството на Борисов не продължи тогава. След това 2018-2019 г. пак взеха решене да се започне строителството на Седми блок”, посочи проф. Георги Касчиев.

Той уточни, че в момента няма нито начало на строителство, нито проект, а само одобрена площадка и одобрен доклад за въздействие на околната среда. Гостът оценява това като непрофесионално, вредно и безсмислено.

“Министерството на енергетиката готви проектна стратегия за устойчиво развитие, която скоро ще излезе. Там също е заложено изграждане на нови мощности, но най-малкото там има обосновка”, отбеляза проф. Георги Касчиев.

Той поясни, че Пети и Шести блок потенциално имат около 30 години живот, но проблемът е, че с това предложение се отклонява вниманието от това при новите геополитически условия в Европа да се запазят V и VІ блок в работа, тъй като при влошаващите се отношения с Русия трябва да намерим други доставчици на услуги.

“Тези два блока се строят от 2013 г. Времето за изграждане вече два пъти надскочи първоначалните прогнози. Причината е, че нищо не става лесно. Междувременно, по време на строителството, компанията “Уестинхаус” трябваше да обяви фалит, за да се предпази от кредиторите, с което допълнителното се забави и оскъпи строителството. Досега тези два реактора в Щатите струват над 30 млрд. долара. Реалността е над 30 млрд. долара за двата блока в България”, подчерта проф. Георги Касчиев.

Според него първо трябва да се анализират последствията от войната в Украйна, защото там атомните централи стават обект на много голяма тревога, несигурност и уязвимост и трябва да изчакаме да видим как ще завърши войната.

Преди да тръгнем да стоим нови реактори, нега да си изяснят най-сетне драгите политици какво ще правят с последствията от ядрената енергетика, защото по времето на Бойко Борисов този проблем беше изцяло загърбен, не се спазваше изискването да се изнася отработено ядрено гориво. Няма как да не направим дълбоко геоложко хранилище за съхраняване или на отработеното гориво, или на високо активните отпадъци, получени от него”, категоричен е проф. Георги Касчиев.

Източник/ци: gong.bg, dir.bg


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар