Васиан

Експулсираният Васиан: Свещениците, назначени от патриарх Неофит в Руската църква, нямат право да служат там

Свят
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Българските свещеници, назначени от патриарх Неофит в руската църква в София, нямат право да служат там. Това е заявил е пред ТАСС предстоятелят на Руската православна църква в София архимандрит Васиан, който беше експулсиран от българските власти.

„Московската патриаршия трябва сама да назначи там нови свещеници, които да заменят експулсираните от София”, добави той.

Българските власти задължиха архимандрит Васиан и двама служители на църквата „Св. Николай Мирликийски Чудотворец”, като им дадоха срок от 24 часа да напуснат страната. Според тях те представляват заплаха за националната сигурност, припомня ТАСС.

По-късно Синодът на Българската православна църква съобщи, че патриарх Неофит е назначил свещеници, които „ще се погрижат за храма и ще извършват обичайните богослужения”. Съобщено беше също, че за това решение е бил информиран московският патриарх Кирил, предава БТА.

Архимандрит Васиан заяви, че това е „енория на Руската църква и само Московският патриарх може да назначава там свещеници”. „По щат в тази църква трябва да има двама свещенослужители на пълен работен ден и след като двама са били екстрадирани, трябва да бъдат изпратени други двама”, уточни той.


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар