Екстрадираме заловен у нас джихадист в Мароко – България

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Екстрадираме заловен у нас джихадист в Мароко

iNews.bg / Радила Радилова

България ще екстрадира обвинения в тероризъм мароканец Науфал Захри, който бе задържан преди време у нас. Това реши съдът в Хасково, предаде Нова ТВ.

Делото премина по бързата процедура. Самият Захри даде съгласие да бъде екстрадиран в Мароко. В родината си Захри е обвинен в тероризъм и членство в “Ислямска държава”. Според обвинителния му акт той е участвал в джихадистката организация и е носил колан с експлозиви на територията на Сирия.

Захри беше заловен в началото на годината с група нелегални мигранти от Сирия. Тогава той представи пред българските власти фалшиви документи за самоличност и се представи за сириец. Проверката обаче показа, че е 35-годишен мароканец. Пред съда в Хасково Науфал Захри призна, че е участвал в “Ислямска държава”, но каза, че го е направил за пари и не е терорист.

Единственото, което го притесняваше от връщането му в родината, беше това да не бъде мъчен от властите в Мароко. Българските съдебни власти обаче увериха, че властите в Рабат са подписали международно споразумение, че такива неща там не се случват.

В родината му го грозят до 20 години лишаване от свобода. Същинското екстрадиране трябва да се случи в рамките на 1 месец до 40 дни.

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Вижте още
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар