Ексшеф на МВР: Не видях полицай да бие мирно протестиращ гражданин

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Пореден раздор настъпи в парламента – този път по време на дебатите около създаването на анкетна комисия, която да проучи случаите на полицейско насилие по време на протестите през 2020 г., както и на твърденията за незаконно подслушване на опозиционни политици от бившите управляващи.

Повод даде изявление на Младен Маринов – бивш вътрешен министър в кабинета „Борисов 3“ и настоящ депутат от ГЕРБ-СДС. „Аз не видях полицай да бие мирно протестиращ гражданин“, заяви Маринов, който ръководеше МВР по време на гражданските демонстрации. Той изтъкна, че след падането на кабинета „Орешарски“ е била създадена комисия със сходен предмет на дейност, която е стигнала до извода, че полицаите са действали съобразно закона, в защита на демокрацията и обществения ред.

„Като бивш полицай, ви казвам, че сме минали през много такива ситуации. И винаги полицията е била използвана за политически цели от тези, които чрез нея са искали да влязат в Народното събрание“, обобщи Маринов. И поиска комисията да се захване и със случаите на привикване на членове на ГЕРБ в полицията по време на предизборната кампания.

След него на трибуната изскочи депутатът от БСП Стоян Мирчев. Той обвини ексшефа на МВР, че пренебрегва кадрите със задържани протестиращи, бити от служителите на реда. „Най-вероятно такива като вас са го наредили“, каза Мирчев. И обяви, че това е бил първият случай на подобни репресии – което обаче е невярно, тъй като полицаи използваха сила срещу протестиращи през 2009 г. по време на тройната коалиция и през 2013 г. от първото правителство на Бойко Борисов.

Атанас Атанасов – съпредседател на „Демократична България“, си припомни, че през 1987 г. е участвал в протестите на русенци срещу мръсния въздух. „Тогава не съм виждал такива безобразия от тогавашната милиция, каквито видяхме тук“, направи сравнение той.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар