ЕК: Държавите в ЕС са свободни да купуват ваксини от когото поискат – Свят

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Държавите от Европейския съюз имат свободата да се снабдяват с ваксини извън стратегията на Европейската комисия, но на собствена отговорност. Това каза говорител на Еврокомисията в отговор на въпроси, свързани с руската ваксина “Спутник V”, цитиран от БНР.

“Водят се разговори с руската страна” – така германският здравен министър Йенс Шпаан потвърди, че в Европа може да започне производството на ваксината “Спутник V”.

“Можем да помогнем в производството на препарат, който не е разрешен за употреба в ЕС”, допълни Шпаан.

Москва твърди, че през януари е подала искане за разрешение към Европейската агенция по лекарствата.

Неправителствената организация “Лекари без граници” призова фармацевтичните компании да загърбят ограниченията на патентната защита за ваксините и така да улеснят производството им.

Една от компаниите, които изпитват затруднения, “АстраЗенека”, обяви, че още през есента ще започне производството на ново поколение ваксина, която дава надеждна защита срещу мутациите на Covid-19. Шведските здравни власти обаче не препоръчват ваксината на “АстраЗенека” за хора над 65 години поради липсващи данни за ефективността при по-възрастните хора. 

В Дания обявиха, че започват разработката на дигитален паспорт, който да показва дали хората са били ваксинирани срещу коронавирус, което им позволява да пътуват. По думите на финансовия министър Мортен Бьодсков “след три-четири месеца дигиталният паспорт, който може да се съхранява в мобилен телефон, ще бъде готов за използване, например, при служебни пътувания”.

Израел, световният лидер във ваксинирането, започва от утре имунизацията на младежи над 16 години. От началото на кампанията на 19 декември са ваксинирани над 3 милиона души, около една трета от населението. В същото време обаче броят на заразените с коронавируса в Израел остава висок. 

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар