ЕК затяга правилата за киберсигурност при свързаните устройства

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Умните устройства, свързани с интернет, от лаптопи и мобилни приложения до хладилници, трябва да могат да оценяват рисковете, свързани с тяхната киберсигурност и да ги отстраняват, според нови проектоправила на ЕС, предложени днес от Европейската комисия, съобщи ЕК, цитирана от новинарските агенции и БТА.

По силата на предложения от ЕК Закон за киберустойчивост компаниите са заплашени от глоби до 15 милиона евро, или до 2,5 на сто от глобалния си оборот, ако не спазят изискванията и не повишат киберсигурността.Според изчисления на Еврокомисията компаниите могат да спестят до 290 милиарда евро годишно от загуби, причинени от кибер атаки и инциденти, а цената за прилагането на съответните мерки не би надвишила 20 милиарда евро.


Новият закон ще постави отговорността там, където и е мястото – при тези, които пускат продуктите на пазара„, заяви еврокомисарят по конкуренцията Маргрете Вестагер.

Според еврокомисаря по вътрешния пазар Тиери Бретон безброй устройства са уязвими за хакерски атаки.

Компютри, телефони, домакински уреди, виртуални асистенти, коли, играчки, стотици милиони свързани устройства могат да бъдат потенциална „врата“ за кибератаки„, посочи той.

По силата на новите правила производителите ще имат пет години, за да вземат необходимите мерки и да отстранят възможните пробиви в сигурността на устройствата. При засечена кибератака те ще трябва да уведомят до 24 часа европейската агенция за киберсигурност.

Източник/ци: nixanbal.com, it.dir.bg

Коментари

Коментара

loading...There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар