ЕК изпрати на България препоръки за фискалната политика

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

ЕК отправя минимални препоръки към България в рамките на Европейския семестър, съобщава Министерството на финансите.

На 23 май Европейската комисия (ЕК) публикува предложение за препоръка на Съвета относно Националната програма за реформи – актуализация за 2022 г. и становище на Съвета относно Конвергентната програма (2022 – 2025 г.) на Република България, в рамките на т.нар.„Европейски семестър“. Тази година Европейската комисия отправя по три препоръки на седем държави членки, сред които е и България. Останалите държави са с по четири или повече на брой препоръки.


В доклада на ЕК българският План за възстановяване и устойчивост е оценен като амбициозен и покриващ досегашните препоръки на Съвета на ЕС. Затова се акцентира върху изпълнението на плана и се отправят минимални допълнителни препоръки – за намаляване зависимостта от внос на изкопаеми горива, ускоряване развитието на възобновяема енергия и диверсифициране на източниците за доставка на газ чрез увеличаване на междусистемните връзки със съседните държави.

В областта на фискалната политика Европейската комисия отправя еднаква препоръка към всички държави членки за предпазлива политика по националното финансиране на текущите разходи, свързани с мерки срещу инфлацията и войната в Украйна.

За разлика от други държави, към които има препоръки в областта на данъчната и пенсионната реформа и фискална консолидация, за България не са посочени допълнителни действия. За Германия, например, има препоръки в областта на данъчната и пенсионна реформа.

Франция има още по-детайлни препоръки по отношение на държавните разходи и консолидация, както и за пенсионна реформа.

ЕК оценява и прогнозата за фискалните параметри за дефицита и дълга на България за настоящата и следващата година. Препоръчва се фискалната политика да бъде насочена към постигане на разумни и предвидими средносрочни фискални позиции. Следва да се отбележи, че разходите по консолидираната фискална програма остават в изискуемия по закон лимит от 40 на сто от БВП, пише в съобщението на Министерството на финансите.

Като се изключат временните разходи в отговор на пандемията, увеличените енергийни цени и предоставянето на подкрепа за бежанците от войната в Украйна, дефицитът за 2022 г. се очаква да бъде в рамките на 3-процентното ограничение, допълват от МФ.

Източник: dir.bg

Абонирайте се за Informiran.net!
Последвайте нашия Telegram канал: https://t.me/informiran

Коментари

Коментара

loading...There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар