ЕК: Испания и Португалия може да ограничат цените на тока – България

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Европейската комисия одобри днес изключение за Иберийския полуостров, което позволява на Испания и Португалия да отделят цената на газа от тази на електроенергията за следващите 12 месеца. 

Политическото споразумение позволява създаването на временен механизъм, който ще ограничи цената на газа до средно 50 евро за мегаватчас, което би трябвало да доведе до намаляване наполовина на сметките за електроенергия за около 40 % от испанските и португалските потребители с регулирани тарифи, съобщава Евронюз.

Екологичният преход в Испания и демографското предизвикателство означават, че „всички потребители ще се възползват от това споразумение“ и че „Комисията се ангажира да работи активно за увеличаване на взаимовръзките на Иберийския полуостров с останалата част на Европа“.

Испанското и португалското правителство – и двете ръководени от премиери социалисти, от миналото лято призовават Брюксел да приложи мерки за намаляване на цените на електроенергията, които рязко скочиха в резултат на увеличеното търсене на природен газ, проблемите по веригата за доставки и геополитическото напрежение, включително войната в Украйна.

Държавите – членки на ЕС, търгуват с електроенергия на пазар на едро въз основа на система за пределно ценообразуване, което на практика означава, че всички получават една и съща цена за произвежданата от тях електроенергия, независимо от начина на производство – възобновяемите енергийни източници се произвеждат на почти нулева стойност. Цената се определя от най-скъпия начин за производство на електроенергия.

Еврокомисията твърди, че „този модел осигурява ефективност, прозрачност и стимули за поддържане на възможно най-ниски разходи“.

Въпреки това Мадрид и Лисабон твърдяха, че на Иберийския полуостров трябва да се разреши да ограничи цените до максимум 30 евро за мегаватчас поради слабата си свързаност с останалата част от блока, описвайки се като „енергиен остров“. Двете страни имат и много по-малка зависимост от руския газ – внасят предимно от Алжир, както и високо производство на енергия от възобновяеми източници.

Днешното съобщението идва, след като на последната си среща на върха на Съвета в края на март лидерите на ЕС постигнаха съгласие Комисията „спешно да оцени съвместимостта на извънредните временни мерки на пазара на електроенергия, за които са уведомили държавите членки, включително за смекчаване на въздействието на цените на изкопаемите горива при производството на електроенергия“.  

Източник:БГНЕС

 

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар