ЕК може да спре еврофинансирането за България, ЕС го обвързва с върховенството на закона

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:
Ако страните от ЕС нарушават принципите на правовата държава, това ще е основание за спиране на средствата от бюджета на ЕС, в това число и на новите инструменти за възстановяване. Такова споразумение са постигнали германското председателство на Съвета на ЕС и преговарящите от Европейския парламент, съобщи Съветът на ЕС.

Режимът за защита на бюджета е част от пакета от мерки, свързани със следващата многогодишна финансова рамка и плана за възстановяване. Той ще важи за всички еврофондове. Режимът ще се задейства, когато се установи, че нарушенията на принципите на правовата държава в държава-членка засягат или може сериозно да засегнат доброто финансово управление на бюджета на ЕС или финансовите интереси на ЕС.

Евродепутатите, които участваха в преговорите, обясниха, че за да бъдат предприети действия срещу дадена държава, ще е достатъчно и само да бъде застрашена независимостта на съдебната власт, пише Euractiv.

По думите им за да бъде гарантирано, че крайните бенефициенти, които разчитат на подкрепата на ЕС – студенти, фермери или неправителствени организации, няма да бъдат наказани заради действията на правителствата, те ще могат да общуват директно с Комисията.

Механизмът ще се прилага не само при директни злоупотреба с еврофондове, каквито са случаите на измами и корупция, но и при системни нарушения на фундаменталните ценности на ЕС като свободата, демокрацията, равенството и спазването на човешките права, включително правата на малцинствата.

Постигнатото споразумение ще бъде внесено за одобрение от Съвета и от Европейския парламент.

На практика мярката – да бъде обвързано еврофинансирането с върховенството на закона в страната-членка на ЕС – ще засегне пряко България, която има сериозни проблеми с върховенството на закона и погазването на основните свободи.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар