ЕК огласи петролните санкции срещу Русия – България в ЕС – България

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Съветът на ЕС разпространи в петък, 3 юни, съдържанието на одобрените в четвъртък вечерта на 2 юни нови санкции срещу Русия заради войната в Украйна, съобщи БТА от Брюксел. Пакетът санкции включва частично ембарго за вноса на руски петрол.

В текста се посочва, че България получава временна отстъпка от забраната за внос на руски суров петрол по море.Петролното ембарго


ЕС въвежда забрана за покупката, вноса или преноса на руски суров петрол и някои нефтопродукти.  Предвижда се спирането на вноса да отнеме шест месеца за нефта и до осем месеца за преработените петролни продукти. Временно изключение се предвижда за вноса на суров петрол по тръбопровод в онези държави от ЕС, които заради географското си разположение са особено зависими от руските доставки и по-трудно ще ги заменят.

Снощи френското председателство обясни, че санкциите ще бъдат разширени и към вноса на петрол през тръбопроводи „веднага щом е възможно“. Очаква се новите санкции заедно с мерките, предприети от Германия и Полша (те спряха вноса през нефтопровода „Дружба“), до края на годината да свият вноса на руски петрол в ЕС съкрушително – с  92 процента. то. 

Шестият пакет санкции включва и финансови мерки. Забранява се застраховането на руски търговски кораби, като мярката ще удари особено тежко петролните танкери.

ЕС разширява списъка на руските банки, изключени от международната разплащателна система SWIFT – новите попълнения са най-голямата руска банка Сбербанк,  Московската кредитна банка и Руската селскостопанска банка. Добавена е и Беларуската банка за развитие и възстановяване.

Освен това ЕС преустановява приемането на още три руски държавни медии – „Россия RTR/RTR Планета“, „Россия 24/Русия 24“ и канала „Center International“, тъй като руското правителство ги използва за манипулиране на информация и за насърчаване на дезинформацията за войната в Украйна, включително за пропаганда с цел дестабилизиране на съседните на Русия страни и на ЕС. Мярката не засяга възможността тези организации и техните служители да извършват дейност в ЕС, например да правят интервюта.

ЕС разширява списъка на руските и беларуските граждани и организации, включени в ограниченията за износ на стоки и технологии с двойна употреба. ЕС ще разшири списъка със стоки и технологии, които може да допринесат за технологичното подобряване на отбраната и сигурността на Русия. Включени са 80 звена за производството на химически оръжия, се посочва в съобщението.

Разширява се забраната за износ към Русия на химически изделия и високи технологии. 

ЕС ще забрани предоставянето за Русия на услуги от областта на счетоводството, връзките с обществеността, консултациите, данните в облак.

Налагат се санкции на отговорни за зверствата, извършени от руските войски в Буча и Мариупол, както и на руснаци, подкрепящи войната, бизнесмени и членовете на семейства, на олигарси и служители на Кремъл, както и на дружества от областите на отбраната и финансите.

ЕС одобри шестия пакет санкции срещу Русия, като по настояване на Унгария бе изключен руският патриарх Кирил – изявен поддръжници на инвазията в Украйна. На 1 юни, точно след като евролидерите бяха преодолели всички разногласия за петролните санкции, Унгария блокира приемането на новите мерки, като поиска главата на Руската православна църква да бъде изваден от черния списък.  

Реакция

Москва реагира по обичайния начин на новината за санкциите  – предупреди, че те щели да навредят много на самите страни от ЕС. В официална позиция на Министерството на външните работи се подчертава, че отказът от руския петрол и петролни продукти, както и забраната да се застраховат руски търговски кораби ще провокира допълнителен ръст на цените, ще дестабилизира енергийния пазар и ще нарушат логистичните вериги, пише „Сега“.

Междувременно страните от ОПЕК решиха в четвъртък да увеличат добивите на петрол и това да стане още през юли-август вместо през септември, както бе планирано по-рано.

 

Източник: inews.bg

Абонирайте се за Informiran.net!
Последвайте нашия Telegram канал: https://t.me/informiran

Коментари

Коментара

loading...There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар