ЕК одобри четвърта ваксина срещу Covid-19 за употреба в евросъюза

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Европейската комисия издаде разрешение за търговия при определени условия за ваксината срещу COVID-19, разработена от Janssen Pharmaceutica NV – иновационен център, част от фармацевтичните дружества Janssen на Johnson & Johnson. Това е четвъртата ваксина срещу COVID-19, разрешена за употреба в ЕС.

Разрешението, подкрепено от държавите членки, идва, след като Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) даде положителна научна препоръка, основана на задълбочена оценка на безопасността, ефективността и качеството на ваксината.

ЕМА отбеляза, че досега тази ваксина е изпитана на 44 000 души. Доказано е, че две седмици след имунизацията при 67 на сто от ваксинираните е предотвратено тежко боледуване. Страничните ефекти са леки до умерени – умора, замайване, мускулни болки и главоболие – и отминават до няколко дни, уточни лекарствената агенция.

Ваксината на Janssen ще се прилага в еднократна доза за лица на възраст от 18 и повече години за предотвратяване на COVID-19.

Ваксината се основава на аденовирус – безвреден вирус, който изпраща “инструкции” от вируса, причиняващ COVID-19. Това позволява на собствените клетки на организма да произведат белтъка, който е уникален за вируса на COVID-19. Имунната система на човека разпознава, че този уникален белтък не би трябвало да се намира в организма, и реагира, създавайки естествена защита срещу заразяване с COVID-19. Аденовирусът във ваксината не може да се възпроизвежда и не причинява заболяване.

Преди да издаде разрешението за търговия при определени условия, основаващо се на положителното становище на Европейската агенция по лекарствата, Комисията провери всички елементи в подкрепа на разрешението за търговия и се консултира с държавите членки.

Данните от клиничните изпитвания, подадени от компанията, като част от заявлението за разрешаване за употреба, ще бъдат публикувани на сайта на Агенцията на адрес: clinical data website.

По-нататъшни стъпки

Комисията одобри договора с Janssen на 8 октомври 2020 г. С разрешението за търговия при определени условия Janssen ще може да достави в ЕС от второто тримесечие на 2021 г. нататък 200 милиона еднократни дози от своята ваксина срещу COVID-19. Договорът позволява на държавите членки да закупят още 200 милиона дози. Те ще са в допълнение към общо 600-те милиона дози от ваксината на BioNTech/Pfizer и 460-те милиона дози от ваксината на Moderna, както и 400-те милиона дози от AstraZeneca.

България има заявка за 2 000 000 дози от ваксината на “Janssen”, които трябва да бъдат доставени в рамките на тази година.

 

Източник: dir.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар