ЕК: Пандемията продължава заради неваксинираните

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Пандемията от Covid-19 днес продължава заради неваксинираните, заяви днес еврокомисарят по здравеопазването Стела Кириакидис пред Европейския парламент.

Тя определи въвеждането на сертификатите за коронавирус и мащаба на имунизацията срещу новото заболяване в ЕС като успех. Еврокомисарят добави, че тази седмица ЕК ще предложи промени в правилата за сертификатите и за поставянето на допълнителни дози ваксини на имунизираните.

Кириакидис посочи, че ръстът в броя на заболелите в последните седмици е тревожен. По нейните думи ваксините остават най-ефикасното средство за борба с пандемията. Ваксините не са достатъчни, затова работим за осигуряването на общодостъпни лекарства, добави еврокомисарят.

В становищата на парламентарните групи от Европейската народна партия подкрепиха виждането, че вината за пандемията е на неваксинираните. От тази политическа сила определиха сертификатите като успех.

Социалистите и демократите заявиха, че ваксините дават резултат, но настояха държавите от ЕС да съгласуват противоепидемичните мерки. От групата „Обнови Европа“ отчетоха, че отделните държави въвеждат различни мерки и настояха за повишаване на общественото доверие в мерките, както и за борба с дезинформацията за пандемията.

Зелените също поискаха съгласуван европейски подход с добре обмислени мерки. Те се присъединиха към призива за противодействие на дезинформацията, но настояха ваксинирането да остане доброволно решение. Групата „Идентичност и демокрация“ настоя за осигуряване на хапчета против ковид и за развитие на нови лечения на болестта.

Според Европейските консерватори и реформатори ваксините не са постигнали целта да осигурят траен имунитет. По техните думи сертификатите за ковид са провал, защото не са ограничили пандемията и създават дискриминация. От тази група се присъединиха към призива ваксинирането да остане доброволно.

Левите посочиха, че ЕС е постигнал успех с общата поръчка на ваксини и с въвеждането на сертификатите. Те също подкрепиха доброволното ваксиниране, но коментираха, че днес ЕС пак е там, където беше преди година по отношение на пандемията. Според тях, дори всички да са ваксинирани, пандемията няма да бъде спряна, докато не съществува общодостъпно лечение.

Източник: dir.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар