ЕК потвърди безсилието си да вкара България в Шенген – България в ЕС – България

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Европейската комисия потвърди днес безсилието си да вкара в Шенгенската зона България, Румъния и Хърватия поради съпротивата на част от държавите членки. Еврокомисарката по вътрешни работи Илва Йохансон (Швеция) представи на пресконференция в Брюксел “Стратегия за укрепване на Шенгенското пространство” и напомни, че според ЕК България и Румъния са изпълнили техническите критерии за членство още през 2011 г., а Хърватия – през 2019 г. Въпреки това Съветът на ЕС (правителствата) не им дава зелена светлина за влизане в зоната без вътрешни граници.

В момента в Шенгенското пространство членуват 26 държави, от които 22 са държави от ЕС. Извън нея остават България, Румъния, Хърватия, Кипър и Ирландия. В Шенгенската зона влизат също Исландия, Норвегия, Швейцария и Лихтенщайн.

“По-приобщаващото Шенгенско пространство ще увеличи сигурността на ЕС като цяло, като същевременно изпълни очакванията и на кандидатстващите държави да се присъединят към Шенген. Това също ще допринесе за укрепване на взаимното доверие. Сега зависи от Съвета да предприеме необходимите стъпки тези държави членки да станат част от Шенген”, пише в документа.

Няколко държави проявяват недоверие към готовността на България за членство поради ширещата се корупция на високо равнище и недоказаната способност на съдебната й система да се пребори с нея, пише “Сега”.

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар