ЕК предлага промени в правилата за Шенген заради пандемията и мигрантите

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Европейската комисия предложи днес промени в правилата за Шенген, които предвиждат допълнителни възможности за действие в случаи на обща здравна заплаха или на злоупотреба с мигранти. Предложенията са изготвени на основата на поуките, извлечени от пандемията от ковид и действията на Беларус по границата с ЕС, се уточнява в съобщение на комисията.

Предлага се европейските страни да имат право да възобновяват проверките по границите в Шенгенското пространство, когато установят опасност за националната сигурност, в това число за здравето на гражданите и обществения ред, но с оценка на въздействието за граничните региони, ако мерките продължават по-дълго от шест месеца. Препоръчва се подобни мерки да се прилагат само при липса на друга възможност, като насочени отделни полицейски проверки.

Комисията изразява готовност да изготвя доклади, когато някоя държава запази проверките повече от 18 месеца. Според ЕК, подобни извънредни проверки в общия случай не трябва да траят повече от две години.

Препоръчва се държавите от ЕС да преразгледат или да сключат нови двустранни спогодби за обратно приемане на свои граждани.

За държавите по външните граници се предвижда възможност при засилен миграционен натиск да ограничават броя на работещите гранични пунктове, както и да разглеждат постъпилите молби за убежище още на границата.

Предлага се пограничните държави да могат да връщат мигранти, за които няма основание да останат в ЕС, по бърза процедура. Комисията предлага също страните по външните граници да получават подкрепа от останалите през съвместните структури като Фронтекс и Европол.

Ако Съветът на ЕС и Европейският парламент приемат предложението, държавите от ЕС ще въвеждат бързо съгласувани задължителни ограничения за пресичането на външните граници при обща здравна заплаха. Предвиждат се изключения за пътуванията по основателен повод, както и за гражданите на ЕС и за чужденците с право на престой.

Източник: dir.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар