ЕК прекратява проверката на обществена поръчка за доставка на влакове в България от Китай

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Европейската комисия прекратява проверката на обществена поръчка за доставка на влакове в България от Китай след оттеглянето на китайското дружество (CRRC Qingdao Sifang Locomotive Co., Ltd.). Това съобщи еврокомисарят по въпросите на вътрешния пазар Тиери Бретон.

ЕК проверява обществена поръчка за доставка на влакове в България от Китай

Тръжната процедура за възлагане на обществена поръчка се отнася за купуването на 20 електрически влака, както и за тяхната поддръжка за срок от 15 години. Прогнозната стойност на договора е около 1,2 милиарда лева (610 милиона евро).

Посоченото китайско държавно дружество е най-големият производител на подвижен състав в света по отношение на приходите, се отбелязва в съобщението.

Комисията предприе проверката на 16 февруари по силата на правилата на ЕС за чуждестранните субсидии и по сигнал на Министерството на транспорта.

Само за няколко седмици бяха постигнати резултати, се отбелязва в изявление на Бретон по този повод. “Ще продължим да предприемаме всички необходими мерки за запазване на икономическата сигурност и конкурентоспособността на Европа с решителност и бързина”, допълва Бретон.

През февруари Европейската комисия съобщи, че започва първото си задълбочено разследване по съмнения за нарушаване на правилата за чуждестранните субсидии в ЕС. Проверката касае обществена поръчка на Министерството на транспорта и съобщенията в България за доставка на влакове.

Уточняваше се, че комисията е получила данни от китайско държавно дружество (CRRC Qingdao Sifang Locomotive Co., Ltd., дъщерно на CRRC Corporation), което е изпълнило задълженията си да докладва сделки на висока стойност. 

След предварителния преглед на полученото уведомление комисията прецени да започне задълбочена проверка, защото открива признаци, че китайското дружество е получило чуждестранна субсидия, която изкривява вътрешния европейски пазар. Комисията трябваше да прецени дали чуждестранното финансово участие представлява субсидия, която пряко или непряко предоставя полза за дружеството, и дали това позволява на дружеството да представи неоправдано изгодна оферта, се посочва в съобщението.

Подобна оферта може да доведе до загуба от страна на други фирми, участващи в процедурата за обществената поръчка, отбелязва ЕК.

 

 

 

 

Източник/ци: gong.bg, dir.bg


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар