Путин: Самолети с ракети „Кинжал“ ще патрулират над Черно море

ЕК рязко подобри прогнозата за икономически растеж на Русия

Свят
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Европейската комисия (ЕК) рязко подобри прогнозата си за икономическия растеж на Русия през 2023 г. Според тях реалният БВП на страната тази година ще нарасне с 2%, въпреки че по-рано в Европа се прогнозираше спад. Това се посочва в доклада на ЕК, публикуван на 15 ноември.

„Като цяло реалният БВП се предвижда да нарасне с 2% през 2023 г.“, се казва в документа. Преди това ЕК прогнозира спад на БВП на Русия с 0,9% за 2023 г.

Според ЕК икономическият растеж през следващите години ще се определя от вътрешното търсене. Освен това докладът подчертава, че ниво на безработица от 3% ще може да подкрепи растежа на заплатите в страната.

Експертите на Европейската комисия подчертават, че руското правителство е доказало способността си да се бори с дефицита на приходите чрез редица данъци. Освен това растящите цени на петрола ще увеличат данъчните приходи в хазната, което ще помогне за намаляване на бюджетния дефицит до 2% от БВП, се уточнява в доклада.

„…умереният растеж на БВП и консервативната фискална политика ще допринесат за по-нататъшно намаляване на дефицита през 2025 г.“, конкретизира ЕК.

Стегнатата монетарна политика на Централната банка на Русия ще доведе до намаляване на инфлацията през следващите години до 4% през 2025 г., обобщава Европейската комисия.

Прогнозата за растежа на руския БВП през 2024 г. също е подобрена: сега ЕК смята, че икономиката ще нарасне с 1,6%, а не с 1,3%, както се смяташе досега.

Източник: Известия


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар