ЕК създава агенция за борба с прането на пари – България в ЕС – България

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Европейският съюз ще създаде самостоятелна агенция за борба с прането на пари в цяла Европа, където големите банки са засегнати от вълна скандали с мръсни пари, предава “Франс прес”.

В много от случаите са засегнати скандинавски държави като Дания, Швеция и Финландия с репутация, че играят по правилата, но престъпните банди и тероризмът предизвикват сериозно безпокойство.

Разкритията често включват банкови дъщерни дружества със седалище в балтийските държави на ЕС, чрез които богати руснаци, укриващи данъци и подложени на санкции, са направили пари незаконно.

Европа бе подложена на натиск да засили прилагането на правилата за борба с прането на пари, след като няколко държави започнаха разследване срещу Danske Bank за подозрителни транзакции на стойност над 200 милиарда евро, преминали между 2007 и 2015 г.през малкия й естонски клон

Тъй като липсва общоевропейски орган за борба с прането на пари, Брюксел разчита на националните регулатори да прилагат своите правила, но те не винаги си сътрудничат пълноценно.

“Прането на пари, финансирането на тероризма и организираната престъпност остават значителни проблеми, които трябва да бъдат решени на ниво Европейски съюз”, бе записано в предложението на ЕС по повод борбата с прането на пари.

Европейската комисия заяви, че нестабилното регулиране от националните власти вече не е ефективно и призова за създаването на нов централен Орган за борба с прането на пари – AMLA (Anti-Money Laundering Authority).

“Вече не е достатъчно държавите-членки да правят поотделно това, което правят (за борба с прането на пари). Ние се нуждаем от активен надзор и координация”, заяви Марейд Макгинес – еврокомисар по финансови услуги, финансова стабилност и съюз на капиталовите пазари.

“Зад тези пари се крие и невероятна престъпна дейност, която вреди на обществото, независимо дали става въпрос за трафик на наркотици или проституция, или каквото и да е свързано с мръсните пари”, каза тя пред репортери.

Според европейската полицейска агенция “Европол” подозрителните финансови дейности представляват около един процент от над 13 трилиона евро БВП на ЕС.

До 2026 г. новата агенция трябва да разполага с 250 служители.

Освен това ще има реални правомощия и ще контролира пряко субектите от финансовия сектор, които са изправени пред най-висок риск от пране на пари и финансиране на тероризма.

Агенцията има за цел също така да затегне и да приведе в по-тясно съответствие европейските правила за пране на пари, след като няколко държави членки не успяха да приложат предишни промени в европейското законодателство.

Проектозаконите ще предложат също да се увеличи контролът върху криптовалутите като биткойн, които са се превърнали в привилегирован канал за финансови престъпления.

Предложенията ще бъдат разгледани и договорени от 27-те държави-членки на ЕС, където планът се ползва със силна подкрепа, и от Европейския парламент.

Без промяната на законите ЕК има много ограничени правомощия в тази област.

Макгинес каза, че 23 държави членки са под наблюдението на Брюксел, тъй като не са успели да приложат в националното си законодателство съществуващите закони срещу прането на пари.

По-рано Европейската комисия обяви, че предлага лимит от 10 000 евро за плащания в брой за всички страни от Общността като част от барбота с прането на пари.

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар